Reklamradion räddar TT-nyheter

7 oktober, 1999

Femton kommersiella radiostationer räddar TTs radioredaktion.
– För oss är det otroligt viktigt att behålla TT-nyheterna och kvaliteten, säger VD Kurt Håård på Fri Medias Moder.
Samtidigt tornar en förtroendekris upp på TT. Nästan sju av tio på TT saknar förtroende för redaktionschefen.

Femton kommersiella radiostationer räddar TTs radioredaktion.

– För oss är det otroligt viktigt att behålla TT-nyheterna och kvaliteten, säger VD Kurt Håård på Fri Medias Moder.

Samtidigt tornar en förtroendekris upp på TT. Nästan sju av tio på TT saknar förtroende för redaktionschefen.

Radioredaktionen på TT var en av de avdelningar som skulle försvinna vid årsskiftet. Den finns inte med i TTs nya organisation. Nu blir den alltså kvar och fyra medarbetare får behålla jobben.

– Det är glädjande att det vidtagits sådana åtgärder att radioredaktionen blir kvar, säger redaktionschefen Leif Svensson. Därmed utökas den nya organisationen från 106 till 110 medarbetare.

– Vi tycker det är väldigt kul att vår radioredaktion återuppstår, säger Anna Hellsén, vice klubbordförande på TT.

Det är det kommersiella nätverket Fria Medias Moder som räddar den nationella nyhetsbyråns radioredaktion.

Nätverket består av tolv olika radiokanaler runt om i landet, bland andra Radio Hit FM i Karlskrona, Radio Stella i Helsingborg, Radio City i Karlstad, Gold i Norrköping och Radio Match i Borås, Jönköping, Linköping och Norrköping.

– Kanalerna sänder alla unika program, säger Jarl Mared på Fria Medias Moder.

För radionätverket är det ett måste att ha seriösa nyheter.

– TT är ett starkt varumärke som står för kvalitet, säger Jarl Mared.

Jarl Mared har skött kontakterna inom nätverket och också tagit kontakten med Radio City i de tre storstäderna.

Han och TTs ledning är nu överens om prislappen och att TT ska fortsätta sälja radionyheter till de kommersiella radiokanalerna.

På måndagen hade nio av nätverkets tolv stationer svarat ja till att fortsätta sända TT-nyheter. Även de tre Radio City kanalerna i Stockholm, Göteborg och Malmö väntas ge positivt besked.

– Mitt grundtips är att alla vill sända TT-nyheter, säger Jarl Mared.

Samtidigt med detta för TT positiva besked brottas nyhetsbyrån internt med bekymmer. Journalistklubben på TT har nu genomfört sin förtroendeomröstning om redaktionschefen Leif Svensson. Nästan sju av tio medarbetare gör tummen ner för honom, visade enkäten.

Leif Svensson har tidigare varit nyhets- och inrikeschef på TT. Han har jobbat där i över 15 år och också ingått i TTs ledningsgrupp. När konsult-VDn Göran E Larsson tillträdde efter Erik Nylén blev Svensson redaktionschef och arbetade tillsammans med konsult-VDn med att krympa TTs kostnader, bland annat genom att minska antalet tjänster.

Klubben ställde följande fråga till sina 89 medlemmar: Har du förtroende för Leif Svensson som redaktionschef i den nya organisationen? 72 personer svarade. Av 64 giltiga röster svarade 43 nej, elva ja och tio avstod från att svara. 67 procent av dem som röstade saknar alltså förtroende för redaktionschefen.

– Leif Svensson utsågs plötsligt till redaktionschef utan MBL-förhandling, säger Anna Hellsén. Vi protesterade redan då. Klubbens medlemmar har länge krävt en förtroendeomröstning och många tycker att vi skulle ha genomfört den tidigare. Vi tycker det är viktigt att chefen för en ny organisation har medarbetarnas stöd och förtroende.

Redaktionschefen Leif Svensson vill inte kommentera resultatet av förtroendeomröstningen.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies