Gå direkt till textinnehållet

Redigeringen centraliseras på Stampen Media

I april väntas alla Stampens tidningar redigeras centralt från GP – samtidigt utreds automatiserad redigering vidare. ”Det finns en oro kring att i förlängningen bli av med jobbet”, säger klubbordförande Gabriella Mohoff.

Som Journalisten berättat vill Stampen Media införa centraliserad och automatiserad redigering av samtliga papperstidningar. Planerna fortskrider enligt plan, berättar Göteborgs-Postens chefredaktör Christofer Ahlqvist.

I några veckor har de flesta av Stampens fådagarsutgivna titlar redigerats från GPs redaktion i en centraliserad redigering. Inom kort ska även Alingsås tidning, Alingsåskuriren och Lerums tidning börja redigeras centralt.

– I nästa steg, troligen någon gång i april, kommer övriga titlars redigering också flyttas in i den centraliserade redigeringen, det vill säga Bohusläningen, TTELA, Strömstads tidning, Hallands Nyheter, Varbergsposten och Hallandsposten.

Annons Annons

Samtidigt utreder Stampen snabbspår för att börja testa automatisering på en av koncernens mindre titlar och hoppas enligt Ahlqvist kunna göra det parallellt med centraliseringen.                          

Planerna väckte tidigt oro bland redigerare på Stampens titlar.

– Man är rädd för att bli av med jobbet, sade Gabriella Mohoff, ordförande i journalistklubben på GP, i december.

Nu när centraliseringen är färdigförhandlad finns det kvar en viss skepsis, framförallt från de mindre tidningarna som blir av med sina redigerare, enligt Mohoff.

– Det finns också en oro kring att i förlängningen bli av med jobbet i och med den tänkta automatiseringen.

Gabriella Mohoff. Foto: Tor Johnsson.

Klubb och arbetsgivare har haft en del diskussioner kring schemat, men enligt klubben det har hittills landat ”ganska okej”.

Förändringen blir störst för de redigerare som kommer från andra tidningar än GP, eftersom de inte har kommit ut på söndagar.

– Det gör att schemat innehåller fler dagar på helg för dem nu, eftersom GP kommer ut alla dagar i veckan och det kommer att ingå i arbetsuppgifterna att även göra GP, konstaterar Gabriella Mohoff.

Fler avsnitt
Fler videos