Gå direkt till textinnehållet

Razzia mot turkisk journalist

Attackerna mot journalister fortsätter i Turkiet. Åklagarmyndigheten i Istanbul har utfärdat arresteringsorder mot ytterligare 35 turkiska journalister. Polisen har gjort en razzia mot Yavuz Baydars (bilden) hem i Istanbul. Han utbildade sig som journalist i Sverige.

Enligt Internationella PEN-klubben har 103 journalister redan gripits, vilket gör Turkiet till det land i världen där flest journalister sitter i fängelse. Namnen på de skribenter som ska arresteras är okända, men enligt SvD är en av dem Yavuz Baydar som bland annat varit krönikör i tidningen.

Han har valt att gå i exil i södra Europa och berättar för SvD att han har blivit informerad om att polisen har gjort en razzia mot hans hem i Istanbul.

”Det här är ytterligare ett bevis på hur riskabelt det är att vara journalist i Turkiet. Vi riskerar helt enkelt fängelse för att vi utför vårt arbete. Jag är mycket oroad för mina kolleger och, inte minst, för Turkiets framtid. Den ser dessvärre mörk ut.”

Annons Annons

Journalisten har tidigare skrivit om Yavuz Baydar som började sin journalistiska karriär i slutet av 1970-talet i Sverige som reporter på Sveriges Radio och Utbildningsradion. Han har arbetat som korrespondent för turkiska tidningar, har medverkat som frilansjournalist och krönikör i bland annat The Guardian, New York Times och Svenska Dagbladet.

2013 fick han sparken från sin tjänst som läsarombudsman på tidningen Sabah. Bakgrunden var hans kritik av turkiska medier. I Turkiet är Yavuz Baydar mest känd som mannen som införde ombudsmannaskap i den turkiska mediebranschen. Han var ordförande i den internationella medieombudsmannaorganisationen ONO (Organisation of  News Ombudsman) mellan 2003 och 2004.

 

 

 

 

Fler avsnitt
Fler videos