Gå direkt till textinnehållet

Tidigare SR-journalist sparkad från turkisk tidning

Den kände turkiske journalisten Yavuz Baydar, som utbildade sig till journalist i Sverige och har arbetat på Sveriges Radio och Utbildningsradion, har sparkats från sin tjänst som läsarombudsman på tidningen Sabah. Bakgrunden är hans kritik av turkiska medier.

Två av Yavuz Baydars artiklar refuserades av Sabahs ansvarige utgivare och i tisdags fick han formellt sparken från tidningen. Händelsen har väckt internationell uppmärksamhet.

Yavuz Baydar började sin journalistiska karriär i slutet av 1970-talet i Sverige, som nyhetsuppläsare och reporter på Sveriges Radio. Han har arbetat som korrespondent för turkiska tidningar, och har medverkat som frilansjournalist och krönikör i bland annat The Guardian och New York Times. Han har återkommande även medverkat i svenska medier.

I den turkiska mediebranschen är Yavuz Baydar mest känd som mannen som införde ombudsmannaskap i den turkiska mediebranschen. Han har varit ordförande i den internationella medieombudsmannaorganisationen ONO (Organisation of News Ombudsman) mellan 2003 och 2004.

Annons Annons

Den 24 juni ställdes en artikel där Baydar riktade kritik mot myndigheternas hantering av protesterna vid Taksimtorget.

Baydar skrev då en artikel för New York Times där han utförligt beskrev den omfattande självcensuren i turkiska medier – och menade att de turkiska medieägarna och redaktörerna underminerar demokratin i landet.

Artikeln avslöjade hur starka band mellan medieägarna och regeringen ledde till minskad pressfrihet, och hur mediebolagen belönas med lukrativa affärsuppgörelser med staten för att mörka nyhetshändelser som skadar regeringen.

När Yavuz Baydar återvände till Turkiet i juli skrev han en ny artikel för tidningen Sabah. Även den ställdes och i tisdags fick Yavuz Baydar sparken från tidningen.

Sedan protesterna i Geziparken vid Taksim inleddes har 23 journalister fått sparken från sina jobb, enligt det turkiska journalistförbundet.

Fler avsnitt
Fler videos