Gå direkt till textinnehållet

Radioprogram om Göteborgs- kravallerna fällt av GRN

Sveriges Radios samhällsprogram Europa har fällts för otillåtet ställningstagande av Granskningsnämnden för radio och TV.Programmet handlade om vilka effekter kravallerna i Göteborg och Genua samt attackerna mot New York fått.

Sveriges Radios samhällsprogram Europa har fällts för otillåtet ställningstagande av Granskningsnämnden för radio och TV.
Programmet handlade om vilka effekter kravallerna i Göteborg och Genua samt attackerna mot New York fått.

Journalisten Björn Kumm presenterades som ”vår reporter” i ett inspelat reportage från Genua. Efter programmet intervjuades Kumm av programledaren. Han gjorde flera uttalanden om den nya polisstat som enligt honom tar form. Bland annat påstod han att polisvåldet i Göteborg var ett slags militärt polisingripande mot demonstranter och att det upptrappade institutionella våldet, ”statsterrorismen”, var ett större och farligare hot mot det demokratiska samhället än terroristnätverket al-Qaida.

GRN: Uttalanden var politiska ställningstaganden

Granskningsnämnden ansåg att Björn Kumm presenterats på ett sådant sätt att han kunde uppfattas som företrädare för Sveriges Radio. Hans uttalanden måste ses som klara ställningstaganden i flera politiskt kontroversiella frågor.

Annons Annons

Fler fällningar i Granskningsnämnden:

* Mix Megapol-stationerna i Stockholm, Falun/Borlänge och Gävle har inte följt lokalradiolagens bestämmelse om att under minst en tredjedel av sändningstiden varje dygn sända program som framställts särskilt för den egna verksamheten. De tre stationerna hade samma programinnehåll i över 16 timmar av det granskade dygnet. Stationerna fick föreläggande om att följa lagen. Föreläggandena förenades med ett vite på vardera 250 000 kronor.

* TV4 får betala 200 000 kronor i avgift till staten för att ha överträtt bestämmelserna om annonsmarkering och annonsplacering. Domen avkunnades av Länsrätten i Stockholms län efter en ansökan av Granskningsnämnden för radio och TV.

TV4 fälldes tidigare av Granskningsnämnden för otillbörligt gynnande av Tomas Ledins samlingsskiva. Länsrätten ansåg att TV4, genom att sända Ledin-programmet Festen har börjat dagen efter att samlingsskivan med samma namn släppts, på ett otillbörligt sätt gynnat kommersiella intressen på ett sätt som förbjuds i radio- och TV-lagen.

Fler avsnitt
Fler videos