Gå direkt till textinnehållet

Publicerade kränkande uttalanden från rektor – fälls

Sala Allehanda fälls för att ha brutit mot god publicistisk sed efter att ha publicerat kränkande uttalanden från en rektor på en förskola mot en namngiven anställd.

Sala Allehanda publicerade i höstas en artikel om en namngiven person som fått jobb på en förskola och tilldelats en dömd pedofils arbetskläder av rektorn. Den tidigare innehavaren till kläderna hade dömts för våldtäkt mot barn och arbetat på förskolan. Händelsen ledde till att den nyanställda sjukskrevs, och förskolan anmäldes till kommunen av samma person.

I en uppföljande artikel, som anmäldes till MO, fick rektorn ge sin syn på händelserna. MO bedömer att artikeln innehåller uppgifter som är skadliga för anmälaren. Bland annat uppgav rektorn att anmälaren varit ”ettrig” och det framgår att rektorn anser att personen inte borde ha rekryterats till förskolan.

Uppgifterna som Sala Allehanda publicerat har mot bakgrund av den anställdas ställning och uppgifternas innehåll inneburit en oförsvarlig publicitetsskada, anser MO. Mediernas Etiknämnd delar MOs bedömning och klandrar tidningen.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos