Gå direkt till textinnehållet

Professor kritisk till inställd intervju

Professorn i mänskliga rättigheter Lena Halldenius är kritisk till att P1 Morgon valde att inte ha med henne som medverkande i en diskussion om SRs regler för opartiskhet.

DN.se skriver att redaktionen igår ringde Halldenius för att be henne medverka i ett studiosamtal som skulle ge en filosofisk inramning till debatten om SRs opartiskhet. Efter att hon förklarat att hon var kritisk till SRs hållning i den aktuella frågan kom dock beskedet att samtalet inte skulle äga rum.

"Det blir ironiskt, kan man väl säga. Men samtidigt tycker jag att jag bara får ytterligare fog för min uppfattning att SR använder opartiskheten som en ursäkt för att inte behöva ta ställning om grundläggande värderingar", säger Lena Halldenius till DN.

Enligt P1 Morgons chef Klas Wolf-Watz låg främst ren nyhetsvärdering bakom valet att inte ha med Lena Halldenius:

Annons Annons

"Syftet med inslaget var att ha ett filosofiskt resonemang om begreppet opartiskhet. Vi ville ta det hela vidare. Men när vi hade talat med Lena Halldenius var vår slutsats att det i stället skulle bli en debatt om det som hon ser som Sveriges Radios tolkning av opartiskhet. Och den debatten har redan förts", säger han till DN.

Pontus Ahlkvist, reporter på P1 Morgon, twittrar om saken:

"Nu har vi tydligen 'stoppat' en intervju i P1-morgon. FYI: vi ringer tiotals reksamtal inför varje sändning. De flesta leder ej t medverkan."

Han skriver också att "exakt den fråga Lena Halldenius ville diskutera" redan debatterats flera gånger i P1-programmen Studio Ett och Godmorgon Världen.

Fler avsnitt
Fler videos