Politisk påverkan fick nyhetschef att avgå

30 april, 2014

Nyhetschefen på Norra Skåne hoppade av sin tjänst efter att ledningen beslutat att omplacera en kommunreporter som politiker i Hässleholm inte gillade.

Kommunreportern Berit Önell på Norra Skåne blev förra månaden omplacerad och fick inte längre arbeta med kommunala granskningar. Beslutet fattades av chefredaktören Mimmi Karlsson-Bernfalk som enligt Önell förklarade beslutet med att hon agerat under press från tidningens styrelse. Det rapporterar SVT Medier.

”Det är fullständigt oacceptabelt att man blir förflyttad för att man gör sitt jobb och granskar. Det är ju det granskande uppdraget som är det viktigaste uppdraget vi har som journalister”, säger Berit Önell till SVT Medier.

Bakgrunden är hennes granskande artiklar om bland annat kommunens hantering av detaljplaner och fastighetsaffärer, och kommunstyrelsens ordförande Pär Palmgren (M), reagerade i en insändare negativt på granskningen. Bland annat menade han att tidningen ”är en väldigt destruktiv kraft i vår kommun”.

Nyhetschefen Anders Kauranen hoppade av i protest mot beslutet att omplacera Önell och säger till SVT Medier:

”Jag kan inte vara chef på en tidning där kommunalråden bestämmer vem det är som ska granska kommunen.” 

Norra Skånes chefredaktör Mimmi Karlsson Bernfalk säger till SVT Medier att det handlar om ett personalärende som hanteras internt, och tillägger:

”Det här är ett beslut som hanterats internt. Däremot när vi publicerat felaktiga uppgifter flera gånger så föranleder det självrannsakan, och då har vi inrättat en ny grupp som ska ta hand om kommungranskningen.”

Taggar: Norra Skåne

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Maja Dacke tors, 2014-05-01 18:22
Felaktiga uppgifter ... det påminner mig om felaktiga åsikter och felaktiga arbetsuppgifter och ... lite om Husbondens röst.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies