Polisens svar i
DN skyddas inte
av meddelarfriheten

17 februari, 2016

Justitiekanslern bedömer att polisens företrädare som uttalat sig i Dagens Nyheter om musikfestivalen ”We are Sthlm” inte skyddas av meddelarfriheten. Nu lämnar JK tillbaka ärendet till åklagaren.

I januari inkom flera anmälningar mot polisen efter DNs avslöjanden om polisens agerande under ”We are Sthlm” under somrarna 2014 och 2015. Anmälarna ansåg att företrädare för polisen uttalat sig på ett olämpligt sätt i tidningen.

Ett polisbefäl säger till exempel i DNs artikel att: ”Det här är en öm punkt, vi vågar ibland inte säga som det är för att vi tror att det spelar Sverige­demokra­terna i händerna. Vi får ta på oss det här inom polisen.”

Åklagarmyndigheten beslutade att inte inleda en förundersökning om tjänstefel, utan lämnade över ärendet till JK.

Nu har JK gjort sin bedömning och slår fast att poliser skyddas av meddelarfriheten, men när det tydligt framgår att hen uttalar sig på myndighetens vägnar omfattas detta inte av meddelarfriheten. Därför lämnar nu JK tillbaka ärendet till Åklagarmyndigheten för vidare utredning.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies