Gå direkt till textinnehållet

PEN-klubbens ordförande kritiserar Ordfront

I dag svarade Ordfront Magasins redaktionsledning på den kritik som riktats mot tidningens bevakning av Balkan-konflikten. Samtidigt skärps kritiken. Svenska PEN-klubbens ordförande Lijiljana Dufgran anklagar tidningen för lögn och kräver att tidningen ber om ursäkt.

I dag svarade Ordfront Magasins redaktionsledning på den kritik som riktats mot tidningens bevakning av Balkan-konflikten. Samtidigt skärps kritiken. Svenska PEN-klubbens ordförande Lijiljana Dufgran anklagar tidningen för lögn och kräver att tidningen ber om ursäkt.

Nu är debatten i full gång när det gäller Ordfront Magasins reportage “På resa i Ljugoslavien”, med bland annat en intervju av Björn Eklund med den amerikanska journalisten Diana Johnstone. I en artikel i Dagens Nyheter den 3 november skrev Maciej Zaremba att “Ordfront sällar sig till brunvänstern, kränker krigsoffren och riskerar att dra på sig en stämning för förtal” samt att “det antingen är magnifik idioti eller något värre.”

Ordfronts VD har svarat med att kräva en ursäkt av Zaremba. I dagens DN skriver Ordfront Magasins chefredaktör Leif Ericsson och redaktionschefen Björn Eklund själva om saken och hävdar att DN håller på med “smutskastning” och “vill tysta en obekväm röst”. Zaremba anklagas även för felaktigheter i sin text.

Men samtidigt kommer fler röster som är kritiska mot Ordfront. I Expressen skriver författaren Gellert Tamas, vars bok Lasermannen ges ut av Ordfront förlag, att artikeln om Jonhstone var “underdånig” och inte kan förstås på annat sätt än att Björn Eklund “omfamnar Johnstones teser”:

“Nu behövs en omfattande debatt om tidningens framtida vägval och förtroende. Ett första steg vore att se sig om efter någon som besitter de kritiska journalistiska, intellektuella och moraliska kvaliteter som kan begäras av en redaktör för en tidning som hävdar yttrandefrihet, demokrati och mänskliga rättigheter”, skriver Tamas.

I ett öppet brev på torsdagen går också Svenska PEN-klubbens ordförande Lijiljana Dufgran till angrepp mot Ordfront. Hon skriver: “Det är Ordfronts svartvita syn som gör mig uppgiven när jag läser texterna publicerade i ert magasin kring Balkan-temat. Det är uppenbart att all färg saknas. Blodets färg, som fortfarande finns i de överlevandes mardrömmar. Men också skammens färg. Är det för att ni aldrig rodnar? Jag har läst varenda bokstav i den här debatten. Som svenskjugoslav skäms jag å era vägnar, kränkt och besviken.”

Dufgran kräver att Ordfront ber svenska folkert om ursäkt, “för att ha spridit lögner och osanningar”.

Men även PEN-ordförandens uttalande är omstritt. PEN-klubbsmedlemmen Jan-Erik Pettersson på Ordfront Förlag, skickade på torsdagen vad han själv beskriver som ett “ursinnigt” brev till svenska PEN-klubbens styrelse:

– Styrelsen av Svenska Pen vet så oerhört väl att det finns synnerligen divergerande åsikter inom Ordfront om Johnstones teser och det framgår ju också av dagens DN, men det finns inte ett ord till bemötande i sak av det som står där, säger han till Journalisten.

mj@journalisten.se

Läs också:

“Ordfronts VD: Dagens Nyheter vill tysta oss “

http://www.journalisten.se/a.asp?Article_Id=6054

Fler avsnitt
Fler videos