Gå direkt till textinnehållet

P7 låtsas på allvar

I väntan på lyssnare prövar Sveriges Radios finskspråkiga P7 nya sätt att jobba. Kanalen kör regelbundna, seriösa DAB-sändningar som om de hade en storpublik.

I väntan på lyssnare prövar Sveriges Radios finskspråkiga P7 nya sätt att jobba. Kanalen kör regelbundna, seriösa DAB-sändningar som om de hade en storpublik.

Trots att ytterst få ännu kan ta emot sändningarna sänder P7 med DAB-teknik. De utnyttjar övergångsperioden mellan analoga och digitala sändningar till att pröva nya arbetssätt och utveckla en komplett public service-radio för finska lyssnare.

– Självklart känns det underligt att sända utan lyssnare, säger P7s programchef Arto Veränjänkorva.

Men de gör systematiska återkopplingar, professionell kritik av sina sändningar. De ser det som ett bra tillfälle att utveckla sig i jobbet.

Folk roterar inom och mellan grupperna: nyheter, regioner, aktualiteter, utbildning, underhållning, och marknadsföring.

Tre gånger om året får journalisterna möjlighet att byta roll i organisationen. Många tar chansen att känna sig för i vilken roll de fungerar bäst. Halva personalen har också utbildat sig i återkoppling.

Metoden har Arto utvecklat och prövat under sin tid som programchef på Finlands motsvarighet till P4.

P7 sänder tills vidare både i det gamla analoga systemet och i det digitala. Morgon- och kvällssändningarna görs både analogt och digitalt. Men mellan 10.00 och 16.00 sänder man bara digitalt.

En skillnad är att de digitala sändningarna har ett större format.

– I längre sändningar har man större möjligheter att skapa kontakt med lyssnarna, säger Kirsi Blomberg. Vi har övat på ett friare sätt att arbeta med nyheter, att berätta i stället för att läsa upp.

Hon ingår i programledargruppen som leds av Jorma Ikehäimo.

Han försäkrar att medarbetarna inte har några svårigheter att vara motiverade trots att de vet att de under dagsändningarna har mycket få lyssnare.

– Vi har två ledstjärnor i jobbet, säger Jorma. Vi tar allt på allvar och ska samtidigt ha roligt.

Under sommaren ska Jorma jobba som nyhetsreporter och höst ska han leda nyhetsteamet.

– Det är bra att veta hur det är att jobba i andra funktioner, säger han. Man får översikt.

Arbetsklimatet har förbättrats eftersom de anställda fått större förståelse för kollegernas jobb och för organisationen när de kunnat se saker från olika synvinklar.

Kirsi och Jorma tror att arbetsrotation i viss mån kan råda bot på problemet att det finns så få karriärvägar för journalister som inte vill bli chefer.

Systemet med arbetsbyten ska emellertid inte permanentas, utan sker under en övergångstid.

– Det här sättet att jobba passar oss i den utvecklingsfas vi är inne i nu, säger Arto. Om några år blir det fastare. Folk bestämmer sig för vad de vill jobba med och passar för.

P7 ökar sucessivt programutbudet. I dag sänder kanalen från åtta på morgonen till sju på kvällen. Nästa steg är att P7 i höst startar morgonprogram mellan sex och halv nio.

Format och organisation för de tidiga morgonsändningarna är klara. Det är bara att starta. Programmässigt är P7 nästan färdig med morgonsändningarna. När de vid årsskiftet börjar sända även vid veckosluten blir P7 en komplett digital kanal.

Kirsi Blomberg är otålig att få börja använda digitalradions tekniska finesser.

– Vi borde komma i gång med tillläggstjänsterna (PAD) snart, säger hon. Då blir vi ännu snabbare. Vi kan visa en text om oljespill på E 4 och samtidigt tipsa om alternativa resvägar.

Nyhetsinformationen kan förstärkas när P7 också får möjlighet att visa bilder.

– Publikutvecklingen beror på hur det går med försäljningen av DAB-mottagare, säger Arto Veränjänkorva. Tekniskt är vi så gott som heltäckande. 80 procent av publiken skulle i princip kunna ta emot sändningarna.

– Det är dags för en finskspråkig public service-kanal med ett brett programutbud. Inom kort, kanske om fem år, kommer våra DAB-sändningar att ha en större publik än de analoga.

FAKTA

Sveriges Radios P7 – Finska kanalen startade den 12 januari 1998.

Tills vidare sänder P7 parallellt i både FM och DAB.

DAB-tekniken gör det möjligt att skapa extrakanaler för tillfälliga evenemang utan att ordinarie programutbud påverkas.

Med DAB kan radions ljud kompletteras med tilläggstjänster i form av text, bild eller grafik.

Fler avsnitt