Gå direkt till textinnehållet

P4 får extra resurser för kvällsbemanning

Sveriges Radios ledning ändrar sig och skjuter till nya resurser som fullt ut ska täcka uppbemanningen av P4 på kvällar och helger. ”En fantastisk lättnadskänsla”, säger journalistklubbens ordförande Ulrika Hyllert.

Journalisten berättade förra måndagen om en utbredd oro bland medarbetare på Sveriges Radio P4. Orsaken var att ledningen ville införa kvälls- och helgbemanning på samtliga P4-stationer, utan extra resurser. Medlemmar och fackligt förtroendevalda var oroliga för såväl arbetsmiljön som den lokala journalistiken.

I dag fortsatte förhandlingarna mellan journalistklubben och SR-ledningen – och kunde avslutas i enighet. SR vänder nämligen vad gäller resurserna, och skjuter till resurser motsvarande 13 journalisttjänster på de lokala kanalerna.

– Vi är otroligt glada och det är en fantastisk lättnadskänsla. Väldigt många medlemmar har varit väldigt oroade över det här. Det är många som andas ut och är berörda, jag vet medlemmar som gråtit av lättnad, säger journalistklubbens ordförande Ulrika Hyllert.

Annons Annons

– Vi vet att det är svårt för ett företag att få fram så här mycket resurser för permanenta kostnader framåt. Därför tvivlade vi på att det var möjligt. Men vi konstaterar att vi delar syn med ledningen om att utan extra resurser så värnar man inte den lokala journalistiken, fortsätter hon.

Kommer 13 tjänster att täcka hela utökningen, bedömer ni?
– Det beror lite på man löser det, men vi bedömer att det kommer att räcka i stort sett.

Varför har ni nått fram, tror du?
– Det här är en av de största frågorna för våra medlemmar i P4. Det är de som har en av de tuffaste arbetssituationerna redan i dag och det krävs mycket av dem redan, de är snabbast när det gäller förändringar. Att då även göra det här utan resurser blev för mycket. Därför har väldigt många engagerat sig i det här. Som klubb har vi samlat in många synpunkter, gjort en stor enkät om arbetsmiljön i P4 och sett till att alla har haft medlemsmöten långt innan förslaget kom. Så vi har lagt mycket tid och energi på det här. Många enskilda medlemmar har också hört av sig till chefer, pratat med chefer, samlat namnunderskrifter till olika upprop.

– Jag vet att SRs ledning också vill att vi ska göra bra journalistik, men jag tror att de med alla de här invändningarna har behövt tänka ett varv till och verkligen anstränga sig för att hitta en lösning.

SRs programdirektör Björn Löfdahl säger till Journalisten att SR vill stärka den lokala journalistiken.

– Den blir viktigare och viktigare i takt med att tiden går och samhället polariseras. Vi vill också att den lokala journalistiken ska höras mer i riksutbudet, både i programmen och de nationella nyhetssändningar. Det kan åstadkommas med en bra och mer heltäckande bevakning än förut.

Har ni lyssnat på de anställdas oro?
– Vi lever i den här organisationen, så vet både vad som sägs och hur det känns. Det viktiga är att vi varit överens om själva ambitionen vare sig vi varit chefer eller medarbetare. Sedan kunde vi inte från början lösa den ekonomiska frågan men nu har vi gjort det.

Var tas pengarna ifrån?
– Det kan man inte säga exakt, utan vi har gjort en ganska grundlig genomgång av den långsiktiga ekonomiska planeringen, filat och justerat och gjort om en hel del under sommaren, och hittade till slut fram till att vi klarar att göra det här.

Det är första gången på drygt tio år som de lokala kanalerna får permanenta ekonomiska förstärkningar.

Förändringarna genomförs vid årsskiftet.

Fler avsnitt
Fler videos