Gå direkt till textinnehållet

P1-programmet Detektor granskar fakta

Den 17 mars börjar Sveriges Radio att sända programmet Detektor som granskar statistik och fakta som politiker och makthavare använder som argument. Henrik Torehammar är en av programledarna.  

Detektor ska enligt programförklaringen blottlägga ”statistik och fakta som används som argument för sanningen i den politiska debatten, nyheterna, i undersökningar, bloggar eller i vardagen”.

Programledare kommer att vara Henrik Torehammar och Jenny Küttim.  

– Vi ska undersöka om de siffror och påståenden som politiker eller makthavare kastar ut sig verkligen stämmer. Det rör sig om grundläggande journalistik, nämligen källkritik, säger Henrik Torehammar.

Annons Annons

Inför senaste riksdagsvalet 2010 startade SR programmet Valobservatörerna som granskade vad politiker sade och om det stämde med verkligheten. Programmet var inspirerat av flera amerikanska sajter som granskar politiker. Även Svenska Dagbladet inspirerades och startade Faktakollen.

Detektor har en dansk förlaga som fått priser och som även blev ett TV-program i DR2.

Enligt Henrik Torehammar kommer själva idén till Detektor från Sverige eftersom Jenny Küttim jobbade på Valobservatörerna och sedan var med om att starta danska Detektor.

– Programidén har valsat runt, förfinats och är nu mogen att förtäras och presenteras i P1, säger Henrik Torehammar.

Fem program är planerade. Det första sänds lördagen den 17 mars, kl.15.03.

 

 

Fler avsnitt
Fler videos