Gå direkt till textinnehållet

Otto Sjöberg ny vd för utgivarrättsorganisationen SPCMO

Expressens tidigare chefredaktör Otto Sjöberg blir ny vd för SPCMO –medlemsorganisationen som ska förhandla med techjättarna om den så kallade utgivarrätten.

SPCMO (Sveriges publicisters kollektiva förvaltningsorganisation) bildades före sommaren på initiativ av Tidningsutgivarna och Sveriges Tidskrifter. Medlemmar är alla de stora tidningshusen och magasinsförlagen i Sverige.

Uppdraget är att förhandla med de stora plattformsbolagen om den så kallade utgivarrätten som blev en del av svensk lag vid årsskiftet. Lagen ger presspublicister rätt att teckna licensavtal med plattformsbolagen för att dessa ska kunna få visa delar av tidningarna och tidskrifterna i sina onlinetjänster.

– Det här är ett oerhört viktigt uppdrag för hela mediebranschen och en fråga jag brinner för, kommenterar Otto Sjöberg i ett pressmeddelande.

Otto Sjöberg har tidigare bland annat drivit digital utveckling på Aftonbladet och TV4, varit chefredaktör för Expressen och vd för Norstedts Förlagsgrupp. Han kommer till sommaren att efterträda den nuvarande verksamhetsledaren Bengt Ottosson.

Fler videos
Fler avsnitt