Gå direkt till textinnehållet

Öppet bråk på SR om uppropet

Uppropet mot rasism på Sveriges Radio har lett till ett öppet bråk mellan vd Cilla Benkö och initiativtagarna till uppropet.

Journalisten berättade för en vecka sedan om det interna uppropet mot rasism bland anställda och tidigare anställda på Sveriges Radio. Nu har initiativtagarna och några av dem som undertecknat uppropet trätt fram i Dagens Nyheter och berättar om sina erfarenheter och bakgrunden till uppropet.

I DNs artikel kritiserar SRs vd Cilla Benkö uppropet:

”Merparten av det som står i det här dokumentet stämmer inte, eller så saknas det relevant fakta. Och det är klart att det påverkar min syn på hur allvarligt problemet är, när jag märker att det finns faktafel i deras beskrivningar. Men oavsett faktafelen så är känslorna bakom sanna – vi har medarbetare som inte känner sig sedda”, säger Cilla Benkö till DN.

Annons Annons

Cilla Benkös kritik har lett till en öppen konflikt med uppropets initiativtagare.

”I våra möten med vår vd har hon inte kunnat visa vad hon anser är faktafel. Det här ser vi som ett sätt för henne att slippa ta ansvar. Det är det yttersta beviset på de strukturella problemen på SR – när den högsta ledningen, i stället för att ta problemen på allvar, avfärdar våra vittnesmål och dumförklarar oss”, säger en av de fyra initiativtagarna Maya Abdullah, till DN.

Fler avsnitt
Fler videos