Gå direkt till textinnehållet

Nytt stöd för tidskrifter ska utredas

Regeringen tillsätter en utredning om ett tillfälligt stöd till svenska tidskrifter för digital omställning.

Det meddelade kulturminister Parisa Liljestrand (M) under en pressträff på torsdagsförmiddagen. Utredare blir Madeleine Sjöstedt (L), generaldirektör för Svenska Institutet och tidigare kulturborgarråd i Stockholms stad. Utredningen ska presenteras den 15 mars 2024.

Tanken är att det eventuella stödet ska vara tillfälligt och ska bidra till tidskrifternas förflyttning till en digital affärsmodell. Stödet ska enbart gå till ”tidskrifter som bedriver fördjupande och samhällsviktig journalistik” och det ingår i utredarens uppdrag att definiera vad det betyder, samt att undersöka behovet av ett tillfälligt stöd och hur ett sådant skulle kunna utformas och finansieras.

Mats Svegfors som ansvarade för mediestödsutredningen menade att de samhällsbevakande tidskrifterna inte bör omfattas av förslaget till nytt mediestöd, men att frågan bör utredas närmare.

Annons Annons

Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert säger i en kommentar:

– Det är viktigt och välkommet att regeringen nu signaler att den vill stötta tidskrifterna och tar ett helhetsgrepp kring förutsättningarna för branschen.

Även Sveriges Tidskrifter välkomnar den nya utredningen och ”ser fram emot en konstruktiv dialog med utredaren”:

– Lika besvikna som vi var för snart ett år sedan när mediestödsutredningen presenterades, lika förhoppningsfulla är vi idag när regeringen nu visar att den inser tidskrifternas viktiga roll i det mediala ekosystemet, och vikten av att värna den journalistiska mångfalden, säger James Savage, styrelseordförande Sveriges Tidskrifter, i en kommentar.

Fler avsnitt
Fler videos