Gå direkt till textinnehållet

Nynazister erbjuder falska presskort

En nynazistisk hemsida länkar till en sajt som erbjuder falska presskort. Klickar man vidare från Nationalsocialistisk fronts hemsida hamnar man i en nätshop som säljer allt från batonger till handfängsel och falska presskort. För 1 500 kronor erbjuds läsaren ”ett äkta presskort”, ”så kan du VIPa dig in lite överallt.

En nynazistisk hemsida länkar till en sajt som erbjuder falska presskort. Klickar man vidare från Nationalsocialistisk fronts hemsida hamnar man i en nätshop som säljer allt från batonger till handfängsel och falska presskort. För 1 500 kronor erbjuds läsaren ”ett äkta presskort”, ”så kan du VIPa dig in lite överallt. Rättegångar, mässor, utställningar” med mera.

Att privatpersoner försöker sälja presskort är inget nytt.

– Vi har flera gånger försökt att stoppa sånt rättsligt men det har inte gått, säger Magnus Lindström, sektionschef på Journalistförbundet. Det finns ingen lag som förbjuder någon att utfärda ett kort där det står ordet press.

Annons Annons

– Däremot är det enbart certifierade företag som får utfärda id-handlingar. Att tillverka ett presskort som kan förväxlas med de presskort som utfärdas av Journalistförbundet skulle kunna ligga över gränsen till det lagliga.

sw@sjf.se

Fler avsnitt
Fler videos