Gå direkt till textinnehållet

Nyhetsmedier botemedel i infodemin

En ny studie från Reuters Institute visar att personer som får sin huvudsakliga information om covid-19 från traditionella nyhetsmedier är mindre mottagliga för desinformation, än de som får information via sociala medier.

Studien från Reuters Institute har undersökt hur personer i åtta länder (Argentina, Brasilien, Tyskland, Japan, Sydkorea, Spanien och USA) fått information om covid-19 och coronapandemin i april 2020 och april 2021.

Traditionella nyhetsmedier är den viktigaste informationskällan i samtliga åtta länder, men når anmärkningsvärt färre personer i åldern 18-24 år.

Nyhetsmedier är också en relativt viktigare informationskälla rörande coronaviruset nu än för ett år sedan, eftersom andra informationskanaler minskat mer i räckvidd än vad nyhetsmedier har gjort.

Annons Annons

Studien visar också att de som använder nyhetsmedier som huvudsaklig informationskälla i mycket lägre utsträckning är felinformerade, än personer som använder sociala medier som informationskälla.

I sex av de åtta länderna i undersökningen toppar politiker desinformationsligan – de som de svarande uppfattat har spridit felaktig information om pandemin under den senaste veckan. I Storbritannien är det ”personer jag inte känner”, följt av politiker som spridit mest desinformation, enligt de svarande. I Japan toppar nyhetsmedier, följt av politiker.

Studien visar också att den politiska polariseringen i USA påverkar allmänhetens upplevelse av desinformation.

I april 2020 när Donald Trump var president ansåg 57 procent av de svarande som definierade sig som ”vänster” att den amerikanska regeringen spred felaktig eller missvisande information om pandemin. I april 2021, när Joe Biden var president, var den siffran nere på 17 procent.

Motsvarande ansåg bara 16 procent av de svarande som definierade sig som ”höger” att den federala regeringen spred desinformation om covid-19 i april 2020, mot 60 procent i april 2021.

Fler avsnitt
Fler videos