Gå direkt till textinnehållet

Nya Tiders medarbetare ska ha finansierat högerextremistiskt terrordåd

Den tyske publicisten och högerextremisten Manuel Ochsenreiter, som medverkat som skribent i Nya Tider, ska ha betalat 1 500 euro till den man som står åtalad för en brandbombsattack i Ukraina förra året. Ochsenreiter förnekar att han har med terrordådet att göra. UPPDATERAD.

Tre polska pro-ryska högerextremister står just nu åtalade för brandbombningen av ett ungerskt kulturcentrum i västra Ukraina i februari förra året. Under rättegången i Krakow har en av de tilltalade, den 28-årige Michal Prokopowicz, pekat ut den tyske publicisten Manuel Ochsenreiter som den som beställt terrordådet, som ska ha syftat till att försämra relationerna mellan Ungern och Ukraina. Ochsenreiter förnekar anklagelserna. Det rapporterade Journalisten i onsdags.

Manuel Ochsenreiter medverkar återkommande som skribent i den svenska högerextrema tidningen Nya Tider, och har besökt Bokmässan i Göteborg. Han har också arvoderats av Nya Tider, som får statligt presstöd.

Michal Prokopowicz uppger nu i rättegången att han fick pengar av Manuel Ochsenreiter för att utföra terrordådet. Han ska ha fått 1 500 euro, drygt 15 000 kronor, samt reskostnader betalda av Ochsenreiter. Pengarna ska dels ha skickats via post, dels ha överlämnats när männen träffades på Berlin-Tegel-flygplatsen. De ska under planeringen av dådet ha kommunicerat via appen Telegram. Det rapporterar Deutsche Welle.

Journalisten och författare Anton Shekovstov avslöjade redan den 6 januari kopplingen mellan Manuel Ochsenreiter och Michal Prokopowicz, bland annat genom ett fotografi där männen sitter bredvid varandra på ett möte.

 

Nya Tiders chefredaktör Vávra Suk uppgav för Journalisten i går att Nya Tider är ”bekymrade över anklagelserna och följer utvecklingen noga”. Vávra Suk bekräftar i dag att Manuel Ochsenreiter arvoderats av tidningen.

– Vi har köpt artiklar av honom, precis som av andra skribenter, säger Vávra Suk.

– En journalist kan inte samtidigt vara aktivist, lagligt eller olagligt. Det är en stenhård regel som jag förutsätter att alla som vi samarbetar med följer, och jag har inte fått några indikationer på motsatsen tidigare.

Fler avsnitt
Fler videos