Gå direkt till textinnehållet

Nya Aktuellt vill hitta sin egen stil

Om knappt två veckor är det premiär för nya förlängda Aktuellt i SVT. Programmet har hämtat inspiration från olika länder men vill hitta sitt eget tilltal och mix.

Aktuellt går den 5 mars från 30 minuter till en timme och blir en fullsorterad nyhetstimme med nyhetsuppdatering, regionala nyheter, sport, väder och debatt och analys. Programmet får två fasta programledarpar, Anna Hedenmo och Jon Nilsson samt Claes Elfsberg och Cecilia Gralde.

– Vi utgår från att publiken klockan 21 har hört vad som har hänt, men att de vill veta mer, säger Eva Landahl, Aktuellt- och samhällschef på SVT.

Vart har ni sneglat för inspiration?

– Vi har inte hittat någon egentlig förlaga men det finns moment i programmet där vi har tittat på andra. Vi har två programledare som i de anglosaxiska länderna och har tittat på hur de jobbar. Men amerikanskt programlederi funkar inte för svensk publik, vi måste hitta vår stil.

Programmet sänds från en ny studio med en stor LED-skärm, som kan projicera bilder var som helst i studion. Den idén har Aktuellt tagit från Danmarks public service-nyhetsprogram, som har en ännu större skärm.

– När det gäller innehållet har vi försökt tänka att TV i dag måste vara mer öppet mot andra plattformar och mot publiken. Det blir inga drastiska förändringar, men vi börjar en resa där sociala medier blir en källa bland andra. Det som diskuteras i sociala medier kan tas in som ett ämne utan att det särskilt sägs att det kommer därifrån, säger Eva Landahl.

En del i programmet kommer att ta upp nyheter och fenomen i Sverige och världen som det pratats om i till exempel sociala medier, men som i dag inte kan ta sig in på nyhetsplats.

– Vi kommer att ta in olika gäster till den punkten, vi kommer inte att jobba med paneler, det tycker inte jag hör hemma i ett nyhetsprogram.

Några andra redaktionella förändringar – hur blir tempot till exempel?

– Vi har fått synpunkter på att nuvarande Aktuellt inte alltid räcker om det är det enda nyhetsprogrammet man tittar på. Det har vi tagit fasta på, programmet börjar därför i ett högre tempo där vi har senaste nytt.

Fler avsnitt
Fler videos