Ny tjänst gör
nyheter lätta att läsa

9 februari, 2016

”Tidning för alla” ska hjälpa personer med nedsatt läsförmåga att enklare tillgodogöra sig nyheter. Den nya tjänsten skalar bort onödig information från nyhetssajter i realtid.

Tidning för alla” har utvecklats av företaget HiQ, bland annat med stöd från Post- och telestyrelsen. Än så länge är tidningarna Aftonbladet, Expressen och Svenska Dagbladet kopplade till tjänsten. Det skriver Dagens Media.

Tjänsten vänder sig till personer med läsnedsättning, vilket kan vara synskadade, personer med dövblindhet eller personer med dyselexi. ”Tidning för alla” presenterar nyheter i ett enklare format genom att skala bort bilder, reklam och annan information och anpassar innehållet så det stödjer hjälpmedel som till exempel skärmläsare. Allt sker i realtid.

I framtiden kan fler tidningar komma att kopplas till tjänsten och tekniken fungerar även för tidningar på andra språk än svenska.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies