Gå direkt till textinnehållet

Ny Tid för Arbetet i Göteborg

DAGSPRESS Arbetet Nyheternas edition i Göteborg blir eget bolag.

DAGSPRESS Arbetet Nyheternas edition i Göteborg blir eget bolag. Den västsvenska tidningen döps troligen om till Arbetet Ny Tid. Samtidigt droppar modertidningen tillnamnet Nyheterna och kallar sig åter enbart Arbetet.

Arbetets styrelse beslöt den 22 september att omvandla den göteborgska utgåvan till ett helägt dotterbolag. Tanken är att den västsvenska editionen ska få en mer lokal profil och förankring.

– Målet är en större självständighet, säger Kjell Sehlin, ordförande i SJFs klubbsektion på Arbetet i Göteborg. Skånestämpeln ska bort.

Inget beslut har tagits i namnfrågan, men det hetaste förslaget till nytt namn är Arbetet Ny Tid. Därmed skulle man anknyta till Göteborgs gamla arbetartidning Ny Tid, som las ner 1966.

När Arbetet i Göteborg kastar loss från modertidningen i Malmö får tidningarna sköta var sin ekonomi. Under 90-talet har de växelvis gått igenom kriser och dragit på varandra problem.

I vintras var tidningen i Göteborg nedläggningshotad men kunde räddas bland annat tack vare nytt avtal om annonssamarbete med Göteborgs-Posten. Senare åkte tidningen i Malmö på ett bakslag när Helsingborgs Dagblad sa upp ett avtal om annonssamarbete. Ny partner blev i stället Metro i Malmö.

Namnbytet genomförs den 3 november. Samtidigt går Arbetet i Malmö över till tabloidformat, vilket ska underlätta samarbetet med Metro.

Ekonomiskt har tidningen utvecklats väl under hösten. I dag ligger man runt en miljon kronor över budget.

Däremot står upplagan stilla på omkring 16 000 exemplar. Ambitionen är att i en första etapp öka upplagan till 20 000.

Nye VDn och redaktionschefen Johnny Stamming har satsat på marknadsföring och utbildning av nya säljare. En ny upplagechef har anställts.

Sune Lundh, tidigare VD för Värmlands Folkblad, är ordförande i bolagets styrelse. Ledamot är också Bertil Falck, VD för Bok- och biblioteksmässan.

Fler videos
Fler avsnitt