Gå direkt till textinnehållet

Ny samlingsplats för IT-journalister

I tisdags invigdes Hubben, en facklig mötesplats för bland annat journalister som jobbar inom IT-sektorn.Tanken är att Hubben ska förmedla facklig information under avspända former.

I tisdags invigdes Hubben, en facklig mötesplats för bland annat journalister som jobbar inom IT-sektorn. Tanken är att Hubben ska förmedla facklig information under avspända former.

Journalistförbundet (JF) och Grafiska Fackförbundet står tillsammans bakom möteslokalen Hubben på Barnhusgatan 20 i centrala Stockholm.

– Alla är välkomna hit för att ställa frågor. Vi kan även ge annan service, till exempel upplåta våra lokaler åt dem som behöver hjälp för att bilda en fackklubb, berättar Susanna Kumlien, projektledare vid JF.

Annons Annons

Hon tror att tusentals journalister på ett eller annat sätt kommer i kontakt med nya medier i sitt arbete, inte minst genom att deras verk läggs ut på Internet.

Frågetecknen kring exempelvis upphovsrätt på nätet är många och arbetsgivarna är på offensiven.

– Arbetsgivarna försöker få medarbetare att skriva på kontrakt där de avtalar bort sin upphovsrätt i alla sammanhang, poängterar Susanna Kumlien.

Förutom upphovsrätt på webben kommer personalen vid Hubben att ägna sig åt bland annat löne- och anställningsfrågor inom IT-sektorn.

Den senaste tiden har intresset för facket börjat växa i IT-branschen. Catharina Huss, webbredaktör på innehållsföretaget Inovit, gick med i JF i våras.

– Det var en trygghetsfråga och dessutom ville jag ha pressleg, säger hon.

– Flera jag känner som arbetar med IT har tidigare på grund av högkonjunkturen inte haft behov av facket, men på senare tid har flera gått med, säger Catharina Huss.

sw@sjf.se

Fler avsnitt
Fler videos