Gå direkt till textinnehållet

Ny fackklubb för bemanningsanställda på Schibsted

De vikarier som är inhyrda på Schibsted från bemanningsföretaget Mediakompetens har nu startat en egen fackklubb. – Våra uppenbara motparter är Aftonbladet och Svenska Dagbladet, säger den nystartade klubbens ordförande Henrik Ståhl.(Uppdaterad)

Klubben för Mediakompetensanställda på Schibsted startade i måndags. Exakt hur många medlemmar som finns är ännu inte klart, men de är åtminstone över 20 personer enligt Henrik Ståhl. Styrelsen består av sex personer, alla inhyrda på Aftonbladet.

– Även om vi är fler bemanningsanställda på Aftonbladet skulle jag helst ha velat ha tre från vardera tidning i styrelsen, men tyvärr var ingen på Svenska Dagbladet intresserad, säger Henrik Ståhl.

Den nya klubben kommer att driva frågor som rör just de bemanningsanställda vikarierna.

Annons Annons

– Själva anledningen till att vi startar sektionen är att vi inte kan vara med i SvDs eller Aftonbladets fackklubbar eftersom vi inte är anställda där, säger Henrik Ståhl.

En utlösande faktor var också julbonusen på Aftonbladet, som de bemanningsanställda vikarierna inte fick ta del av.

– Det upprörde många, säger Henrik Ståhl.

Det är också en av de frågor som klubben tänkt driva. Man vill åtminstone ha en förklaring från Aftonbladet om varför vikarierna från Mediekompetens uteslöts från julbonusen, säger Henrik Ståhl.

– Att säga att Mediakompetens ska ge oss bonus i stället, för att det är där vi är anställda, är snudd på hånfullt tycker jag. Vi har ju jobbat på Aftonbladet och producerat för Aftonbladet, Mediakompetens har bara förmedlat platsen.

De bemanningsanställda vikarierna har sämre villkor än de som är anställda direkt hos Aftonbladet eller SvD. Villkoren skiljer sig dessutom åt mellan de olika tidningarna, vilket klubben vill ändra på.

– Många kommer ju att gå mellan de båda tidningarna och då ska det inte vara ett nedköp att gå från den ena till den andra, säger Henrik Ståhl.

Thomas Lundkvist, styrelseordförande i Mediakompetens, anser dock inte att de bemanningsanställda har sämre villkor än de fast anställda på Aftonbladet och SvD.

– Det är väldigt förenklande att säga att det är sämre villkor. Det är inte exakt samma villkor, det är en omöjlighet, men vi jobbar hela tiden mot att villkoren ska vara så likartade som möjligt, säger Thomas Lundkvist, styrelseordförande i Mediakompetens och en av de som startade företaget.

Men Henrik Ståhl ger flera exempel på sämre villkor för de bemanningsanställda. De som är inhyrda på SvD får till exempel inte hem tidningen, som alla fast anställda och vikarier får. De får inte heller kompensation för de så kallade ATK-dagarna, arbetstidsförkortning som de fast anställda på SvD kan ta ut i kompledighet.

– Precis som Thomas Lundkvist säger har vi inte exakt samma villkor, och de villkor som skiljer sig är inte bättre. Alltså har vi sämre villkor.

Och de sämre villkoren beror inte bara på Mediakompetens, säger Henrik Ståhl, utan till största delen på de Aftonbladet och SvD. Men klubben kommer också att driva frågor gentemot Mediakompetens, gällande allt från anställningsvillkor och löneförhöjningar till hur utvecklingssamtalen ska se ut.

– Det är fortfarande inte klart vem vi ska ha utvecklingssamtal med, Mediakompetens eller den tidning vi jobbar på, säger Henrik Ståhl.

Fler avsnitt
Fler videos