Gå direkt till textinnehållet

Notiser#8 16-22 mars

-

NWT-fotograf polisanmälde hot

RÄTTSLIGT Anders Hanson på Nya Wermlands-Tidningen fotograferade ett fönster på tingsrätten i Karlstad där en åtalad just rymt. Då kom rymlingens pappa in i rummet.

– Får jag se det här i tidningen så trycker jag upp kameralinsen i ögonen på dig, sa mannen.

– Ska jag ta det som ett hot? frågade fotografen Anders Hanson som redan var skakad av högljudda röster och hotfulla blickar från mannen.

Annons Annons

– Ja, det är ett löfte, svarade mannen.

I rummet fanns tre andra journalister som alla hörde hotet. Anders Hanson har nu polisanmält mannen för olaga hot.

Medieby byggs på riksgränsen

UTBILDNING Tvillingstäderna Haparanda och Torneå planerar ett Mediapolis på riksgränsen mellan Sverige och Finland.

En medieby ska fysiskt byggas upp på nationsgränsen.

– Vi är 80 000 invånare i en samlad region med högskoleutbildning inom medier och elektronik, säger Stig Kerttu vid utvecklingsförvaltningen i Haparanda kommun och Kimmo Laisalmi, Torneå stads utvecklingsbolag, Team Botnia Oy.

Torneå och Haparanda utformar just nu en gemensam stadsplan för grönområdet mellan de båda städerna.

1 500 elever läser elektronik och multimedieteknik vid Torneå/Kemi yrkesskola.

Forskning och utveckling sker inom en professur i Torneå, knuten till Lapplands universitet i Rovaniemi.

Till detta vill man knyta journalist- och webbredaktörsutbildningen vid Kalix folkhögskola, medieutbildning vid Luleå tekniska universitet i Luleå och Piteå samt Sverigefinska folkhögskolans ljud- och medieutbildning i Haparanda, uppger Norrbottens presstjänst.

Studio Ett-fällning tas tillbaka

ETIK Granskningsnämnden för radio och TV backar och tar tillbaka en fällning mot radioprogrammet Studio Ett i Sveriges Television. Programmet, från i höstas, handlade om utsläpp från Mönsterås bruk. Reportern sade bland annat att ”Mönsterås bruk under lång tid släppt ut mer än det tillåtna, men något straff var det aldrig tal om”.

I september fälldes inslaget på två punkter mot kravet på saklighet.

Granskningsnämnden hävdade att reportern borde påtalat att det rörde sig om brott mot riktvärden och att det inte är straffbart att bryta mot riktvärden.

Sedan Sveriges Radio påtalat att ett enstaka överskridande av ett riktvärde inte är straffbelagt medan ett upprepat överskridande kan leda till sanktioner, har Granskningsnämnden dragit tillbaka en av fällningarna.

Näringsliv till Hälsingland

MEDIER Hudiksvalls Tidning, Hälsinge Kuriren och Ljusdalsposten erbjuder sina läsare Svenska Dagbladets affärsbilaga Näringsliv mot ett tilläggsabonnemang.

Näringsliv distribueras tillsammans med de tre tidningarna sex dagar i veckan.

Totalt 16 regiontidningar har nu avtalat med SvD om samarbete kring affärsbilagan.

Nej till avdrag för tjänstedator

RÄTTSLIGT En TV-journalist i Östersund har nekats att göra avdrag i deklarationen för kostnader för dator – trots att arbetsgivaren intygar att han behöver datorn för att sköta sitt jobb.

Journalisten har arbetat på Sverges Televisions TV-sporten och som frilans. SVT har intygat behovet av dator i tjänsten och att företaget inte bekostat dator åt journalisten.

Kammarrätten i Sundsvall anser inte att det har framkommit att SVT saknat möjlighet att ge journalisten tillgång till dator i tjänsten. Att han tidvis också varit frilans är ingen anledning till annan bedömning, anser kammarrätten.

Reklamdödare når Europa

TV En tänkande video som hjälper TV-tittaren att välja bort reklamavbrott har lanserats i Storbritannien, uppger Dagens IT. Apparaten är redan en succé i USA där den funnits i ett år.

Ny sorts rasism märks i Sydafrika

UTLAND En ny rasism framträder i de sydafrikanska medierna – främlingsfientlighet mot afrikanska invandrare.

Enligt en ny rapport skapar och upprätthåller medierna stereotyper om övriga afrikaner och bidrar till ett främlingsfientligt samhälle.

”Bevakningen av invandrarfrågor i den sydafrikanska pressen har mest varit anti-invandring och analys har saknats”, skriver Ransford Danso och David A McDonald i rapporten som ges ut av det sydafrikanska projektet om invandring, SAMP. De har undersökt hur engelskspråkiga tidningar bevakat invandringen till Sydafrika mellan 1994 och 1998. Enligt rapporten domineras bevakningen av negativa nyheter.

Studier av innehållet i artiklar om invandring visar att pressen ofta beskriver invandrare som stereotyper och inte ifrågasätter statistik som kan undergräva främlingsfientlighet.Fientligheten riktas sällan mot europeiska invandrare utan främst mot afrikaner som kommer för att bosätta sig i Sydafrika, av olika anledningar.

(IPS)

Sri Lanka stryper yttrandefriheten

UTLAND Statliga tjänstemän i Sri Lanka får inte tala med journalister. Regeringen har beslutat skärpa praxis vad gäller information till medier.

Endast den högsta byråkraten på ett departement ska få tala med medierna. Även dennes yttrandefrihet begränsas till att bara lämna ut fakta och statistik och inte ge uttryck för några åsikter. Statistik som är ”generande” för regeringen bör inte heller avslöjas.

Lagstiftningen som gör det möjligt att begränsa yttrandefriheten på detta vis har ärvts från det brittiska kolonialstyret. Statsvetaren Jayadeva Uyangoda kallar lagen för ålderdomlig och förlegad. Själva lagarna har gällt länge, men statstjänstemännen har fram tills nu fått använda sitt eget omdöme.Organisationer som arbetar med yttrandefrihet, till exempel Free Media Movement, anser att censur införts i landet.

(IPS)

Engelska på nätet utestänger fattiga

UTLAND På en global kunskapskonferens i Malaysia diskuterades hur det engelska språkets dominans på Internet och inom databranschen ska kunna brytas. Flerspråkighet på nätet är mycket viktigt för att världens fattiga ska kunna delta i den globaliserade världen, menar många experter. Över 1 200 personer deltog i konferensen som handlade om hur utvecklingsländerna ska kunna ta del av den nya informationstekniken.

Omkring 80 procent av alla webbplatser på Internet är på engelska, trots att bara tio procent av jordens befolkning talar det språket. Internet är det snabbast växande kommunikationsredskapet någonsin. 170 miljoner människor använde nätet i juni förra året och antalet användare väntas ha exploderat till hela 700 miljoner nästa år.

Vissa experter tror inte att Internets väg till flerspråkighet kommer att bli snabb.

– Språket styrs av tekniken och för närvarande utvecklas tekniken i engelsktalande länder, säger doktor Yuri Horlov på Institute of Information Society i Ryssland.

(IPS)

Fler avsnitt