Gå direkt till textinnehållet

Norrbotten-Kuriren vägrade ta in rättelse

Opinionsnämnden anser att Norrbottens Kuriren bröd mot god publicistisk sed genom att inte ta in en rättelse efter att ha publicerat en textredigerad insändare.

Allmänhetens pressombudsman, PO, avskrev i november 2013 en anmälan från en person som reagerat mot att Norrbottens-Kuriren lagt till fem ord i en insändare.

PO konstaterade att en tidnings förändringar inte får ändra textens ursprungliga innehåll så att det betyder något annat än vad insändarskribenten avsett.

PO framhöll dock att en tidnings rätt till redigering av insänt material är omfattande.

Annons Annons

Efter att ha läst den publicerade insändaren och skribentens manus kom PO fram till att tidningens förändringar av texten var pressetiskt godtagbara.

Opinionsnämnden delar inte POs uppfattning. Nämnden klandrar Norrbottens-Kuriren därför att man anser att de fem ord tidningen lagt till i texten ändrade innebörden i en del av insändaren. När anmälaren hörde av sig och påpekade det borde tidningen ha publicerat en rättelse. Genom att inte göra det bröt Norrbottens-Kuriren mot god publicistisk sed och nämnden klandrar därför tidningen.

Fler videos
Fler avsnitt