”Normalt frilansarbete kommer inte stoppas”
Hindras även frilansarnas arbete under konflikten? Nej, inte i normalfallet, menar Journalistförbundet, som nu öppnar kassakistan för dem som räknar med förlorad inkomst. Konfliktvarslet har utökats, men redan det första varslet som träder i kraft den 4 december, innehåller ett förbud mot att sälja frilansartiklar – det vill säga att sluta nya frilansavtal.
Hindras även frilansarnas arbete under konflikten?
Nej, inte i normalfallet, menar Journalistförbundet, som nu öppnar kassakistan för dem som räknar med förlorad inkomst.
Konfliktvarslet har utökats, men redan det första varslet som träder i kraft den 4 december, innehåller ett förbud mot att sälja frilansartiklar – det vill säga att sluta nya frilansavtal.
– Grundtanken är att frilansarna inte ska lämna nytt material som kan ersätta det mertids- eller övertidsmaterial som också ingår i varslet, säger Arne König, vice ordförande i Journalistförbundet och själv frilans.
Avtal före 4 december
För frilansar går det alltså att fortsätta arbeta mot dagstidningarna om man före den 4 december hade ett avtal om leverans av en eller flera artiklar till tidningen. Avtalet behöver inte vara skriftligt, den som har arbetat regelbundet för en tidning under en tid anses också ha ett samarbetsavtal – en löpande överenskommelse – även om det inte formaliserats skriftligt.
Krönikörer eller fasta medarbetare till dagstidningar påverkas alltså inte.
Om man nu ändå tänkt sälja material till nya tidningar, är man då berättigad till ersättning?
– Ja, klargör Magnus Lindström, ombudsman på Journalistförbundet. Kan man visa att man går miste om inkomster från jobb som man planerat att sälja in till TU-anslutna dagstidningar, då kan man begära ersättning från konfliktersättningsfonden. Man fyller i en blankett och beskriver sitt fall. Blanketten finns utlagd på förbundets hemsida, eller så kan man ringa till konfliktjouren.
Ersättningen från fonden är skattefri, eftersom intäkterna kommer från avgifter som redan beskattats.
Journalister utomlands berörs inte
Endast de frilansar som skriver för TU-anslutna tidningar riskerar att förlora i försäljning. Journalister som arbetar utomlands omfattas heller inte av konflikten, men är man bara på en reportageresa räknas det som man har sin verksamhet i Sverige och då gäller konfliktåtgärderna.
– Om man inte jobbar heltid så kan man också få ersättning för den del av inkomsten som man räknat med skulle komma från nyförsäljning av material till dagstidningar, säger Magnus Lindström.
– Utgångspunkten är att frilansarna ska hållas skadeslösa under konflikten: Det är förbundets konfliktersättningsgrupp som ansvarar för hur ersättningen till de enskilda beräknas, förtydligar Arne König.
I de fall man kan misstänka att konfliktreglerna överträds är det de lokala klubbarna som rapporterar till förbundet, och då kan en konsekvens bli att Journalistförbundet riktar nyvarsel specifikt mot det aktuella företaget.
pf@sjf.se