Gå direkt till textinnehållet

”Nobelpriset är ingen helgonförklaring”

Sydsvenskans kulturchef Rakel Chukri vill undvika en alltför storögd och hyllande bevakning av Nobelpristagaren i litteratur.

Nobelveckan är väldigt intensiv på Sydsvenskans kulturredaktion.

– Vi går igenom tidigare års Nobelsidor och diskuterar vad vi kan göra annorlunda, bättre. För egen del är dagarna fram till Nobeltorsdagen värst: tjugo-trettio namn som snurrar i huvudet. Plötsligt kan jag stelna till om någon nämner en författare som jag inte tänkt på. Det är årets roligaste, men också mest surrealistiska vecka.  

Varför har bevakningen av litteraturpristagaren ökat på senare år?
– En anledning kan vara att litteraturen blivit allt mer undanträngd i offentligheten. De kommersiella författarna syns förvisso allt mer i rollen som kändisar, samtidigt som det seriösa samtalet om kvalitetslitteratur är satt på undantag. Det triggar nog kulturredaktionerna att upphöja Nobelpriset i litteratur ännu mer. Man ska inte heller glömma att det är vårt enda SM: alla tidningar vill vara bäst den här dagen.      

Annons Annons

Hur ser er beredskap ut i dag?
– Det är en kombination av planering och kaos. Vi brukar ha ett antal färdiga texter i lagret och vi har gjort upp kontaktlistor till författare och förläggare. Våra stringers runt om i världen är beredda. Precis när namnet blivit känt slänger sig alla på telefonerna. Mest spännande är det om Akademien valt en dark horse som nästan ingen känner till. Så var det förra året.

– Men jag brukar också säga att vår bevakning inte ska vara alltför storögd. Visst är det ett prestigepris, men vi försöker att hålla en bra balans mellan hyllande texter och mer kritiska läsningar av författarskapet. Man ska inte förväxla Nobelpriset i litteratur med en helgonförklaring.     

Fler avsnitt
Fler videos