Nils Funcke: Rejäl
sågning av lagförslaget

14 mars, 2012

Lagrådets yttrande över lagförslaget om förbud mot kränkande fotografering var en riktig sågning. Det menar yttrandefrihetsexperten Nils Funcke.

Nils Funcke tycker att lagrådets remissvar är bra. Inte minst för att det tar upp en idé som han själv tidigare fört fram, nämligen att man i stället för en lag mot fotografering skulle kunna utöka buggningslagen till att inte bara gälla ljud.

- I dag är det ju så att om du riggar upp ljudupptagningsutrustning och går därifrån, kan du fällas för buggning, men det gäller inte bild. Flera av de fall man vill komma åt med lagförslaget mot kränkande fotografering skulle man komma åt genom att utvidga lagen att gälla även bild.

Det gäller till exempel fallet med hyresvärden som monterade upp en filmkamera i badrummet hos en av sina hyresgäster.

Lagrådets remiss menar han är en riktig vidräkning med regerings lagförslag.

- Utformningen av förslaget får inte många rätt, om man säger så. Det förvånar mig att man i regeringens förslag inte ens överväger andra möjligheter som inte skulle drabba vare sig anskaffningsfriheten i YGL eller journalistiska metoder.

Pär Trehörning, ombudsman med ansvar för yttrandefrihetsfrågor på Journalistförbundets kansli är också nöjd med att lagrådet vill avslå lagförslaget om fotoförbud.

- Vi har ju i vårt remissvar varit kritiska dels mot att de förflyttar ansvaret från ansvarig utgivare till fotografen, och dels att anskaffarfriheten hotas. Och lagrådet delar ju den uppfattningen.

Men ser ni då inga problem med fotografering som kränker den personliga integriteten?

- Jag vill inte påstå att detta är ett problem, men däremot menar vi att det i brottsbalken finns möjlighet att beivra detta och vi vill att regeringen i stället ska se över den möjligheten.

Lagrådets svar kan betyda att lagen faller, säger Pär Trehörning.

- Min erfarenhet är att regeringen lyssnar ganska väl på vad lagrådet säger. Regeringen måste i vart fall tänka en runda till. Vi känner oss lugna först när det här lagförslaget dras tillbaka.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Relaterade artiklar

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies