Gå direkt till textinnehållet

Nils Funcke: ”Bekymret är inte RTs yttranden – bekymret är Gustafsdotters yttranden”

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke anser att blockeringen av Russia Today och Sputnik News inte är förenlig med den grundläggande principen om yttrandefrihet.

Telia har sedan igår kväll blockerat de ryska statsägda medierna Russia Todays och Sputnik News sajter i Sverige. Telia hänvisar till EU-rådets beslut att stoppa de ryska medierna inom EU, och menar att förordnandet är tvingande. Journalistförbundet och Europeiska Journalistfederationen har kritiserat EU-beslutet.

Journalisten och experten i tryck- och yttrandefrihetsfrågor Nils Funcke är också kritisk:.

– Det svenska regelverket bygger på tanken att staten inte kan hindra någon från att yttra sig, men att yttrandet i efterhand kan prövas rättsligt, till exempel om det handlar om förtal, uppvigling eller hets mot folkgrupp. Nu spärrar man i stället vissa i förväg, säger Nils Funcke till Journalisten.

– Jag menar att detta inte är förenligt med den grundläggande principen om yttrandefrihet. Det rimmar illa med Europakonventionen. Huruvida det finns juridiska hinder att agera som EU-rådet gjort kan jag inte bedöma. Men om det här är juridiskt möjligt menar jag att det finns ett hål i lagstiftningen.

Skulle du beskriva detta som censur?
– Nej, jag skulle inte vilja använda det ordet. Det här handlar inte om att en stat förhandsgranskar innehållet i ett medium, utan om distributionen av mediet.

Du menar att det liknar transportförbudet under andra världskriget?
– Ja, det är det effektivaste sättet att förhindra att ett yttrande når en publik. Distributionen är den svagaste länken i kedjan. Det som nu drabbat de ryska hemsidorna och tv-sändningarna aktualiserar frågan om det bör införas en distributionsplikt för teleoperatörerna liknande den som finns för distribution av skrifter.

Kulturministern Jeanette Gustafsdotter uppger för oss att regeringen står bakom EU-beslutet. Vad säger du om det?
– Hur angeläget det än är att ha strama och långtgående sanktioner mot Ryssland bör man upprätthålla sina grundläggande principer om att yttranden ska få spridas fritt och först i efterhand kunna lagföras. Det är bekymmersamt att den svenska regeringen inte motsatt sig ministerrådets blockering. Rent krasst är ju inte bekymret RTs eller Sputniks yttranden, bekymret är Gustafsdotters yttranden.

Fler avsnitt