Gå direkt till textinnehållet

Nej till kortad vikariegräns

Kongressen sade nej till ett förslag om att förbundsstyrelsen ska arbeta för en skärpning av vikariegränsen i LAS, lagen om anställningsskydd, från tolv till sex månader.

Kongressen sade nej till ett förslag om att förbundsstyrelsen ska arbeta för en skärpning av vikariegränsen i LAS, lagen om anställningsskydd, från tolv till sex månader.

@bild:1

I den statliga utredningen ”Hållfast arbetsrätt för ett föränderligt arbetsliv”, gjord av Arbets-livsinstitutet, föreslås att vikarier redan efter sex månader får förtur till fasta jobb, mot i dag tolv månader.

Journalistklubben vid Sveriges Television tog fasta på utredningen och föreslog i en motion att förbundsstyrelsen verkar för en halvering av LAS-gränsen. Men en majoritet av kongress-ombuden var oroliga för att en ändring bara skulle leda till att arbetssituationen för vikarier ytterligare skulle förvärras. Kongressen kom fram till en kompromiss och beslutade att för-bundsstyrelsen ges i uppdrag att verka för en skärpning av lagen om anställningsskydd, utan att nämna något tidsgräns.

Kongressen slog också fast att arbetsgivaren i lag blir skyldig att redogöra för skälen till att en vikarie inte får fortsatt anställning trots att behov finns och att personen ifråga skulle ha fått förtur enligt LAS.

Kongressen antog också ett uttalande om LAS-missbruket. Det konstaterar där att det inom den svenska medievärlden sedna länge “pågår ett hänsynslöst utnyttjande av många journalister. Arbetsgivare kringgår systematiskt lagen om anställningsskydd och avbryter anställningar bara för att förhindra att medarbetarna ska få fast anställning.”

Följden blir, enligt förbundet, att vikarier och andra visstidsanställda “driver runt i en tröstlös otrygghet där en anställning aldrig varar mer än maximalt elva månader oavsett hur behövd och kompetent den anställde än är. Många journalister kastas i åratal mellan hopp och förtvivlan i väntan på en trygg anställning. De visstidsanställda drabbas, de tillsvidareanställda drabbas, arbetsmiljön försämras och journalistiken utarmas när journalisterna inte får möjlighet att utföra det kvalificerade arbete de är kapabla till. Arbetsgivares agerande innebär en kompetensmassaker. Det hotar journalisternas viktigaste uppdrag – att granska, informera och hålla debatten vid liv. “

Som avslutning på uttalandet kräver förbundet av regering och riksdag att de, “med omtanke om demokratin, sätter stopp för det systematiska kringgåendet av lagen om anställningsskydd som pågår på medieområdet. Det nu framlagda förslaget från Arbetslivsinstitutet är inte tillräckligt. Det krävs kraftfullare åtgärder. “

Journalistjobb

Annons
Fler avsnitt
Annons Annons för Journalistförbundets inkomstförsäkring.
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslag till Journalisten nr 4 2025.