Gå direkt till textinnehållet

Nätverket för god journalistik diskuterade framtiden: Unga medier behöver egen plats

Unga journalister som har ambitioner att experimentera med form och innehåll har inte alltid lätt att få gehör för sina idéer. Det var alla överens om vid ett seminarium om framtidens journalistik när Nätverket för god journalistik firade tio-årsjubileum.

Unga journalister som har ambitioner att experimentera med form och innehåll har inte alltid lätt att få gehör för sina idéer. Det var alla överens om vid ett seminarium om framtidens journalistik när Nätverket för god journalistik firade tio-årsjubileum.

Framtiden är inte bara teknik, utan också människor av kött och blod. Vid ett av seminarierna diskuterade representanter för dagens unga journalistik villkoren för unga och nyskapade journalister.

Clara Mannheimer och Tarik Saleh från SVTs Elbyl, Johan Thiséus från ZTV och Markus Lindeén från numera nedlagda nättidningen Blixt satt i panelen.

Annons Annons

Alla har jobbat med program och tidningar som gjorts av yngre medarbetare och på ett nyskapande och medvetet sätt försökt skildra unga människors liv ur olika perspektiv.

Men att vara ung och fylld med nya idéer betyder inte att man automatiskt får respekt och utrymme att göra som man vill. Elbyl läggs ner trots bra kritik, ZTV flyttar till London och sparkar merparten av sina redaktionella medarbetare i Stockholm och det ideella arbetet med Blixt höll på att knäcka redaktionen, vars medlemmar fortfarande går på gymnasiet.

En synpunkt var att äldre chefer inom medierna ofta inte begriper sig på vad de vill göra för ungdomsprogram — eller vad som är bra eller dåligt.

— De får panik och bestämmer att de måste ha in nån ung person som “har koll”. Då träffar de någon med grönt hår, som pratar om något de inte begriper, och ger dem jobb. Unga människor genomskådar det här, och det urholkar förtroendet för medier hos yngre när de ser den ena pellejönsen efter den andra släppas fram, menade Clara Mannheimer.

Tarik Saleh varnade för faran att dela upp TV- program i “reservat”, där till exempel invandrare får ett program och ungdomar ett annat.

— Jag tycker Mosaik är bra, men jag skulle aldrig vilja jobba där. Ungdoms-TV i Växjö är också ett sånt alibi för vuxna: Här kan ni sitta och hålla på med er musik och era frisyrer!

— Jag vill skildra männen med makt på samma sätt som jag skildrar ungdomar, sa han.

Saleh menade också att det kunde vara svårt att förklara upplägget på ett inslag för någon som inte förstod betydelsen av innehållet.

— Det blir problem när man förklarar nödvändigheten med att klippa in sekvenser från Scarface (blodig gangsterfilm) i ett dokumentärreportage. Filmen har en helt annan innebörd för dem som reportaget handlar om än för producenten.

På Z TV har man i nyhetsinslagen haft policyn att alltid låta yngre uttala sig om olika frågor.

— Det är en motvikt till att bara äldre får komma till tals och tas på allvar i de andra kanalerna, sa Johan Thiséus.

Alla var eniga om att ung och experimenterande journalistik måste ha en egen plattform där den kan utvecklas ifred.

— På Elbyl samlades folk från olika delar av samhället och vi jobbade tillsammans och gav varandra stöd. Det behövs, eftersom en redaktion har svårare att hävda sig då man saknar en färdig målsättning och söker sin form. Men vi hade också ett samarbete med några av SVTs mest erfarna redigerare, och det gjorde att vi ibland kunde uträtta storverk, menade Clara Mannheimer.

Markus Lindeén pekade på hur viktigt valet av medium varit för att Blixtredaktionen kunde utveckla sin idé i full frihet.

—Andra har upplåtit plattformar till Elbyl och ZTV, medan vi i Blixt hade en egen från start. Vi gjorde allt själv och hade full kontroll över innehållet. Vi kunde nå en stor publik med billig teknik.

Och kanske är det främst på nätet de nyskapande unga medieprojekten kommer att dyka upp, funderade Clara Mannheimer.

— Unga kan få spelrum där, och skapa en vision om hur medierna kan se ut, eftersom det är billigt. Det är viktigt att yngre får experimentera och föra mediet vidare. De som är gamla i dag gjorde ju det på sin tid.

Fler avsnitt
Fler videos