Gå direkt till textinnehållet

När poeterna styrde kvällspressen

Journalisten dokumenterade redaktionsledningens möte en av de bråda, benådade dagar, då skalderna fick styra kvällspressen och fyllde den med klingande poesi.

Journalisten dokumenterade redaktionsledningens möte en av de bråda, benådade dagar, då skalderna fick styra kvällspressen och fyllde den med klingande poesi.

Robert Savamaa (editionschef): Nisse, hämta kaffe och fimpa mobilen så vi kan dra det här nu. Löpet och ettan. Vad har vi?

Lena Roslin (nyhetschef): Ja, alltså, vi har en bra grej till löpet: Keats.

Lenny Thörn (nattchef):

Keats?

Lena: Precis. Vi får korta lite, men något från Ode till en grekisk urna, ni vet ”… ljuvare ändå är ohörd sång, och därför, milda rör, spel upp för sinnets öron ej, men gå till själens luft, som slika toner hör.” Vi fläskar på med OHÖRD SÅNG och HÖR.

Robert: OK.

Lena: Under det vet jag inte… hur blir det med Robinson-bilagan, ska vi puffa för den?

Robert: Eh, nej, behövs inte. Tror inte folk kollar TV i det här vädret.

Lena: Kanske lite Fröding då, vad sägs om Gralstänk: ”Djupast i tingen bo gnistorna hemligen kvar, av ljus, som i livsdrycken var”, ja det köret… och sen hela texten i bilagan. Och en översikt av alla hans verk på sexan-sjuan: Fröding – Hela Listan.

Lenny: Men vänta ett ögonlock nu, Keats och Fröding, fan, ohörd sång, själens luft, jag vet inte riktigt…

Robert: Keats är ju alltid Keats.

Lenny: Jo, men det är ju sommar, folk är på väg till stugorna, glass, stränder och bikinis, hela den där skiten, vi måste haka på med värme, sol. Mer sinnlighet och kvinnlighet.

Lena: Hmm… om jag säger Gabriela Mistral då?

Lenny: Lägg av. Kärringen har varit likstel sen hon fick Nobelpriset. Vi behöver något annat.

Lena: Okej, naturlyrik… Wivallius!

Robert: Nej fan, det där stolpskottet går ingen loss på. Lite mer spacigt, visioner ”bortom de bittra törnen, bortom skogens rand och din blick av eld” …åt det hållet, va, lite ös. Vad sägs om Harry Martinson?

Lena: Jo, ja… men hur fan ska vi rycka loss rättigheterna idag. Dom sitter ju Sture på Bonniers på, och så här dags är han snorfull.

Lenny: Martinsson är OK men vi behöver en yxa. Jag har det: Ekelöf!

Lena: Yes! Thats the man! Ekelöf…vi kan köra Sorgen och stjärnan eller kanske något ur Sent på jorden: ”ge mig gift att dö eller drömmar att leva” Fan, det är ju kanon! Slår knockout på Nisse i Hökarängen.

Robert: Ja, skitbra, den biter, går direkt till magen.

Lena: OK, så här: vi toppar med Ekelöf på löpet, lägger en puff med Keats i botten. Hur gör vi med ettan?

Lenny: Någon tjej, va?

Robert: Mmm. Och nu får vi fan ragga upp någon yngre. Ekelöf är ju inte direkt dagsaktuell… han dog faktiskt 1968. Och jag… hrm, fick upp upplagesiffrorna från förra veckan när vi toppade med Tegnér och Lagerkvist. Det såg inte… inte JÄTTEBRA ut.

(tystnad)

Lenny: Jaja, de där räknenissarna… kvällstidning är inget man gör utifrån upplagesiffror, det ska göras med magen.

Robert: Upplagan på onsdagen var faktiskt bara… ehrmm… 3 300 ex.

Lena: I Stockholm?

Robert: Hela landet.

(tystnad, Lena tittar ner och leker lite med plastskeden till kaffet)

Lenny: Jojo, men det där är ju bara preliminära siffror, eller hur?

Robert: Ja.

Lena: Men dåså, och sen handlar tidningsmakande faktiskt också om annat än pengar, inte sant?

Lenny: Jo, okej, men vi kan väl köra någon ung tjej på ettan, någon som ställer upp i bikini, och kanske ett extra uppslag där hon sätter betyg på säsongens badmode. Vad tror ni om Lina Sindegaard: ”den smärta mig SÖKT, den ensamhet du mig BRINGAT, tre år av längtan och därpå blott den blick som mitt hjärtas svedja FÖÖÖDER?” Och så lite bilder med raffiga bikiniposer.

Robert: Nja, Sindegaard i bikini… hon väger närmare 95 pannor, tror jag. Ful som stryk.

Lena: Äsch, det fixar dom i Photoshop.

Robert: Men finns det inte någon mer etnisk? För att väga upp de bleka gubbsen på löpet.

Lenny: Maureen Opwapo?

Lena: Just det. Moderns svek, faderns ondska, ”jag blickar mot hyenans natt i den bittra grönskan, från den glänta där du aldrig mer mig möter”. Bra!

Lenny: Hon har ju rätt schysta rattar också.

Robert: OK, ska vi säga så: Ekelöf på löpet, puff för Keats i botten och så Opwapo på ettan med bikinibilder i vänsterspalten och sen en sportpuff i botten…det där om att Sverige vann fotbolls-VM i morse.

Lenny: Mja, men allvarligt talat, kan vi inte skita i den där sportpuffen? Vi har några jäkligt bra strofer som Horace Engdahl gett oss ensamrätt på. Jag vill inte riskera att Bladet kör dom först. Och folk sportar ju hellre själva än kollar TV i det här vädret.

Robert: OK dumpa sporten och dra på Engdahl då. Kör så det ryker! LETS MAKE NEWS!

Fler videos
Fler avsnitt