Gå direkt till textinnehållet

NA ångrar inget trots muslimska protester

Nerikes Allehandas publicering av profeten Muhammed som rondellhund har utlöst en storpolitisk kris. Men chefredaktör och ansvarig utgivare Ulf Johansson ångrar ingenting. På fredag publiceras även teckningarna i tidskriften Mana.

Nerikes Allehandas publicering av profeten Muhammed som rondellhund har utlöst en storpolitisk kris. Men chefredaktör och ansvarig utgivare Ulf Johansson ångrar ingenting.

Nerikes Allehandas publicering av en ledarkrönika – som handlade om yttrandefrihet och som illustrerades med en teckning av profeten Muhammed som rondellhund – har väckt mycket starka känslor bland muslimer både i Sverige och i resten av världen.

Konstnären Lars Vilks har mordhotats. Flera muslimska länder – Iran, Pakistan, Egypten, Afghanistan samt Islamiska konferensen (OIC) med 57 medlemsländer – har officiellt fördömt publiceringen och ländernas regeringschefer kräver en ursäkt av såväl NA som svenska regeringen.

Annons Annons

I fredags demonstrerade mellan 200–300 personer från Islamiska Kulturcentrum utanför Nerikes Allehanda, NA. Också de krävde en ursäkt. Det var den andra demonstrationen utanför NA på kort tid. Chefredaktören Ulf Johansson tog emot 29 sidor om profetens liv och gärningar och bjöd in till ett samtal. Men någon ursäkt blev det inte.

– Nej, vi lever i en demokrati och har enligt svensk lag rätt att publicera bilderna. Det är viktigt att stå fast vid att det måste vara tillåtet. Man kan säga att vi står långt ifrån varandra vad gäller synen på tryckfrihets- och yttrandefrihet, säger Ulf Johansson.

Inte heller lär Sveriges regering be om ursäkt. I slutet av förra veckan underströk statsminister Fredrik Reinfeldt betydelsen av yttrandefrihet, samtidigt som han sade sig ha respekt för de starka känslor som teckningarna väckt.

Reinfeldts uttalande välkomnas av Stig Fredrikson, ordförande i Publicistklubben.

– Det är viktigt att Reinfeldt försvarar yttrandefriheten. Men jag reagerade på att UD inte gjorde en markering efter att Irans president fördömt publiceringen och krävt en ursäkt. Regeringar kan inte lägga sig i andra länders lagar, säger Stig Fredriksson.

De starka reaktionerna och högljudda protesterna har vänt strålkastarljuset mot Nerikes Allehanda. De senaste dagarna har Ulf Johansson blivit fullkomligt nedringd av journalister.

– Varenda tidning och nyhetsbyrå i Europa har ringt. Jag har pratat med över hundra journalister. Just nu väntar jag ett samtal från BBC, säger han.

Ulf Johansson är – milt uttryckt – förvånad över de reaktioner teckningarna orsakat, samt den mediala uppmärksamheten.

– Jag trodde inte att det skulle bli

sådan uppståndelse. Bilderna har ju publicerats i andra tidningar utan att det blivit reaktioner.

Kan man säga att du missbedömt konsekvenserna av publiceringen?

– Jo, det måste man säga, att jag missbedömt situationen.

Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén menar att de är självklart att NA publicerat bilderna. Men säger också att det i det här läget är viktigt att hålla sig lugn och föra dialog.

– Det gäller att förklara Sveriges syn på yttrandefrihet, det gäller att prata, prata, prata och inte gå in i konflikt. Jag förutsätter att polisen skyddar tidningens anställda på absolut bästa sätt.

I nästa nummer av den antirasistiska tidskriften Mana, som kommer på fredag den 7 september, finns tre av Lars Vilks Muhammedteckningar med. Redaktör Babak Rahimi publicerar dem för att tidningen vill ta ansvar för debatten om yttrandefrihet och riva upp föreställningen av muslimer som ”farliga och okontrollerade människor”:

– Det är viktigt att vi publicerar bilderna, dels för att avdramatisera det hela. Men också för att det känns väldigt viktig att visa vilka lagar som gäller i Sverige.

kh@journalisten

Fler avsnitt
Fler videos