Gå direkt till textinnehållet

Musk stänger av journalister: ”Det är ren censur”

Twitters avstängning av flera journalisters konton är ”ren censur” och bör leda till att journalister granskar Twitter och Elon Musk hårdare, säger Reportrar utan gränsers Erik Halkjaer till Journalisten.

Som flera medier rapporterat har Twitter stängt ned flera konton som tillhör amerikanska journalister som bevakar företaget och ägaren Elon Musk. Bland dem journ,alister på New York Times, Washington Post och CNN.

TT rapporterar att ingen förklaring till varför journalisternas konton stängts och profilinformation och tidigare inlägg har försvunnit. Stängningen sker dagen efter att ett konto som bland annat följde Elon Musks resor i hans privata jetflygplan stängdes.

– Förvånad är jag inte, men det är inte mindre tragiskt för det. Vi på Reportrar utan gränser har i många år jobbat för att de här plattformarna ska bli mer transparenta när det gäller varför de stoppar olika konton. Det var godtyckligt redan innan, med Musk är det helt uppenbart personstyrt, säger Erik Halkjaer, ordförande RSF Sverige.

– Att granskande journalister stängs av är ren censur, från en ägare av ett företag som ska vara en plattform för öppen dialog och yttrandefrihet.

Hur bör journalister agera nu, ska man lämna Twitter?
– Frågan är om Twitter verkligen kan stå fast vid det här, jag tror och hoppas att man kan behöva backa.

– Men en uppmaning är väl att journalister ska fortsätta granska Musk och Twitter. De förtjänar ännu mer granskning, säger Erik Halkjaer.

Fler videos
Fler avsnitt