Gå direkt till textinnehållet

”Min roll ska underlätta för chefer”

I går kunde Journalisten avslöja att SVT Riksnyheternas nya organisation bland annat innebär att en ny tjänst som omvärldsanalytiker skapas. Christina Johannesson slutar därmed som avdelningschef och tar den nya tjänsten på Riksnyheterna.

Vad gör en omvärldsanalytiker?

– Ordet är lite missvisande. Min roll är att identifiera vilka kompetenser SVT Nyheter behöver för att möta publikens behov i framtiden. Vilka yrkesroller behövs och vad varje medarbetare måste kunna för att jobba med de olika plattformarna. Det handlar om att förvandla mål och visioner till verklighet utifrån en omvärldsanalys som görs i samarbete med programdirektör, divisionsledning och ny riksnyhetsledning, säger Christina Johannesson.

Varför behövs din roll på SVT? 

– Vi vet att publiken har andra vanor i dag jämfört med tidigare och SVTs nyhetsredaktioner behöver vara flexibla och anpassa sig till publikens behov. Hela samhället påverkas av den digitala evolutionen och det är viktigt att public service anstränger sig för att möta den förändringen. Att jobba i media i dag innebär en ständig utveckling och ett livslångt lärande, min roll ska underlätta för chefer och medarbetare att följa med i den utvecklingen.

Varför lämnar du jobbet som avdelningschef och var det ett svårt beslut?

– Det var inte ett svårt beslut. Jobbet som avdelningschef finns inte kvar i den nya organisationen, och arbetsuppgifterna fördelas på två andra funktioner. Jag har varit chef för cirka 140 medarbetare, reportrar, fotoredigerare, researchers och åtta underställda chefer i över fem år. Det har varit ett fantastiskt jobb, men nu känner jag att det ska bli roligt med en ny utmaning. Framtidens kompetenser är ett väldigt roligt uppdrag mitt i förändringsarbetets kärna. Jag är väldigt glad för att ha fått det här förtroendet.

Vad blir din största utmaning med nya tjänsten?

– Den största utmaningen är att vi jobbar mot ett rörligt mål. Vi vet väldigt lite om framtiden och måste vara beredda på att utvecklingen i nyhetsbranschen kan ta överraskande vändningar. 

Fler avsnitt
Fler videos