Gå direkt till textinnehållet

Metro: Skatteverket har fel

Metro har betalat sin skatteskuld – och en fortsatt rekonstruktion gagnar borgenärskollektivet. Det skriver Metrorekonstruktören Helena Ståbi efter Skatteverkets begäran om att rekonstruktionen ska avbrytas. UPPDATERAD

Som Journalisten rapporterat skrev Skatteverket tidigare i augusti till Stockholms tingsrätt med begäran att tingsrätten upphäver företagsrekonstruktionen för Metros två bolag. Orsaken är att Metro inte betalat löpande skatter och avgifter under sommaren, enligt Skatteverket.

Sent igår eftermiddag inkom Metros svar till tingsrätten. Metro avvisar Skatteverkets påstående om att bolaget inte kan sköta sina (skattemässiga) åtaganden under rekonstruktionen. Anledningen till att man var sen med skatteinbetalningen under juli var bland annat osäkerhet om vilket belopp som skulle betalas in, samt att semestrar fördröjde framräkningen av rätt belopp, skriver rekonstruktören Helena Ståbi.

Hon betonar att alla Metros skulder som uppkommit under rekonstruktionen nu är reglerade, samt att åtgärder som uppsägning av personal har gett positiv effekt på kassaflödet. Hon ser ingen grund för att i förtid avbryta rekonstruktionen utan menar att bolaget är ”livskraftigt”.

Annons Annons

En konkurs skulle dessutom missgynna borgernärskollektivet, skriver Ståbi, och förklarar att ambitionen är att så snart som möjligt lägga fram ett ackordsförslag. ”Min bedömning är att ett ackord om 25 % är att föredra framför en konkurs där det är sannolikt att någon utdelning överhuvudtaget inte skulle kunna påräknas”, skriver advokaten.

Metro har också skickat ett eget yttrande till tingsrätten, genom sitt juridiska ombud vid Svensk Företagsrekonstruktion. Där betonar bolagen att personalkostnaderna efter uppsägningen av de sista journalisterna ”i det närmaste kommer att försvinna helt”.

Metro.se kommer att att drivas som en debattplattform med inlägg från läsare ”och andra intresser som är beredda att betala för en publicering på samma sätt som sker i sociala kanaler”, skriver man. ”Inköpta djuplodande artiklar” ska också finnas som en bas på nya metro.se.

Metro räknar med månatliga intäkter på 350 000 kronor för metro.se, medan utgifterna för att driva sajten är neddragna till 300 000 kronor, skriver bolagen till tingsrätten.

Fler avsnitt
Fler videos