Gå direkt till textinnehållet

Skatteverket kräver stopp på Metros rekonstruktion

Metro har inte betalat skatt och arbetsgivaravgifter som uppstått i juli månad. Nu kräver Skatteverket att företagsrekonstruktionen upphör. En konkurs kan innebära olika saker för tidigare Metrojournalister.

Det rapporterar Expressen. Metro har miljonskulder till Skatteverket, som motsatte sig en rekonstruktion redan i slutet av mars.

Nu har myndigheten alltså skrivit till tingsrätten och begärt att tingsrätten upphäver företagsrekonstruktionen för Metro Media House AB, eftersom bolaget inte betalar löpande skatter och avgifter. Enligt Skatteverket har Metros bolag inte betalat skatter och arbetsgivaravgifter som uppstått i juli, totalt 686 000 kronor förföll den 12 juli.

Journalistförbundets förbundsjurist Katarina Dahlskog (bilden) konstaterar att Skatteverket inte fått gehör när myndigheten tidigare motsatt sig rekonstruktionen – senast när rekonstruktionen förlängdes i somras. Verkets inlaga behöver alltså inte betyda att risken för konkurs ökat.

Annons Annons

– Men i det här läget är det klart att det alltid föreligger en risk för ett bolag att man inte klarar av rekonstruktionen och att bolaget försätts i konkurs.

Vid en konkurs, vilken chans har era medlemmar att få ut sina pengar?
– Det är lite olika för anställda och frilansar. Lönegarantitaket som finns under rekonstruktionen startar om vid en konkurs, så det skulle eventuellt kunna vara positivt för anställda med längre uppsägnings- eller anställningstid. Jag kan inte säga det säkert i det här läget.

– För frilansar däremot är min bedömning att det finns en väldigt liten möjlighet att få ut sin fordran vid en konkurs. Det är inte uteslutet, men det skulle förutsätta att det finns något kvar i konkursboet efter att alla med prioriterade fordringar fått sitt, säger Katarina Dahlskog.

– Vi fortsätter att bevaka våra medlemmars fodringar i det här och se till att de får ut vad de ska ha.

Journalisten söker rekonstruktören, advokat Helena Ståbi.

Fler avsnitt
Fler videos