Gå direkt till textinnehållet

Meron Estefanos tilldelades Dawit Isaak-priset

Journalisten Meron Estefanos har tilldelats Dawit Isaak-priset av Publicistklubbens Västra krets. (Foto: Tomas Ohlsson)

"Med sina radiosändningar som når hela vägen till Eritrea ger hon röst åt den fängslade och tystade journalisten Dawit Isaak", skriver PK Västra i ett pressmeddelande.

Meron Estefanos är opinionsbildare, debattör, människorättsaktivist, journalist och programledare på radiostationen Voice of Meselna Delina, som från Stockholm sänder på tigrinska och som med kortvågssändningar når Eritrea. Hon är också aktiv i människorättsorganisationen EMDHR, Eritrean Movement for Democracy and Human Rights. 

Hon får priset på 10 000 kronor med motiveringen: "Meron Estefanos radiostation Voice of Meselna Delina manar till motstånd och informerar om grundläggande mänskliga rättigheter. Hennes medverkan i debatter och demonstrationer kastar ljus över fängslade landsmän och deras öde i hemlandet. Hon kastar ljus över exileritreanernas situation i Sverige. Hon kastar ljus över situationen i Eritrea. Hon kastar ljus över Dawit Isaaks situation, informerar, bildar opinion och är i frontlinjen i kampen för att få Dawit Isaak fri."

Priset delades ut i Kulturhuset i Stockholm på måndagskvällen, i samband med Publicistklubbens möte.

"Vi måste alla fortsätta i Dawits anda och belysa de orättvisor som han utsätts för varje dag", sade Meron Estefanos i sitt tacktal.

Det är femte året som PK Västra delar ut priset, som ska gå till enskilda eller organisationer som verkar i Dawit Isaaks anda för yttrandefrihet, pressfrihet och demokratiska fri- och rättigheter.

Fler avsnitt
Fler videos