Medier stämplas som ”utländska agenter”

6 december, 2017

Nio amerikanska medier stämplas som "utländska agenter" av Ryssland. Det handlar om den av kongressen stödda radiokanalen Radio Free Europé/Radio Liberty och sju av dess dotterbolag, samt Voice of america.

DN har tidigare rapporterat att den statskontrollerade ryska tv-kanalen RT, tidigare Russia Today, har gått med på att registrera sig som ”utländsk agent” i USA, efter krav från de amerikanska myndigheterna. Kravet kom efter att amerikanska underrättelsetjänster upprepade gånger har slagit fast att Ryssland blandade sig i det amerikanska valet och RT anses ha varit en del av detta genom att konsekvent och riktat sprida information för att stöda Trump.

Nu kommer svaret från ryskt håll. CPJ rapporterar att samtliga av de nio medierna som ryssarna nu stämplar som ”utländska agenter” får något slags stöd av den amerikanska regeringen.

Enligt lag kan de här amerikanska medierna nu behöva rapportera detaljer om vart de får sina medel ifrån till ryska myndigheter.

Taggar: pressfrihet

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies