Gå direkt till textinnehållet

Mediegranskare kritiserar medier som domstol

VDn för den mediegranskande sajten Second opinion riktar hård kritik mot "maktmedier" som "fäller" makthavare. De grävande reportrarna Fredrik Laurin och Daniel Öhman pekas ut som exempel på "sensationshungriga journalister".

Det är i ett inlägg på debattsajten Newsmill idag som Second opinions VD och delägare Mats Olin går till storms mot "maktmedier" som med illa underbyggd drevjournalistik enligt honom på sikt är ett hot mot det öppna samhället. Olin exemplifierar med två publiceringar som Second opinion tidigare granskat: Ekots rapportering av grisfarmaren och ordföranden för Swedish Meats Lars Hultström och Fredrik Laurins reportage om fiskeentreprenören Coco Belfrage i tidskriften Filter.

Olin skriver att Lars Hultström avsattes som ordförande för Swedish Meats "inte för att han blivit fälld av domstol utan för att han blivit fälld av en redaktion".

Och fortsätter: "Oavsett om Lars Hultström är skyldig till vanvård eller inte är frågan om vi vill ha ett samhälle där nyhetsmedia har den makten."

Vad är alternativet till ett samhälle där granskande medier kan bidra till att makthavare förlorar sin position, Mats Olin?

– Jag tycker det är viktigt att människor har möjlighet att försvara sig, oavsett sammanhanget. Lars Hultström fick verkligen inte tillräcklig möjlighet att kommentera, han visste inte vilka foton reportern hänvisade till när han blev uppringd, säger Mats Olin.

Olin konstaterar i sin artikel att de självsanerande organen PON och Granskningsnämnden arbetar långsamt och att fällningar får försumbara konsekvenser. Han ropar inte efter hårdare lagstiftning, men varnar för att det kan bli fallet:

– Jag tror att seriösa medier gräver en grop åt sig själva om de inte tar större ansvar. Delvis handlar problemet om att redaktionerna har mindre resurser idag, tror Mats Olin.

Enligt Ekots reporter Daniel Öhman finns det ingen som helst substans i påståendet att Hultström inte fått tillräcklig möjlighet att kommentera uppgifterna om vanvård av grisar på hans gård. Han ringde Hultström ett antal gånger, berättade detaljerat om missförhållandena och att publiceringen skulle ske nästa dag, och skickade även över en film från gården.

– Han ville inte kommentera. Det är ett klassiskt makthavarförsvar att säga att man inte fått kommentera. Man försöker rida på den misstänksamhet som finns mot journalister, säger Daniel Öhman.

Daniel Öhman välkomnar granskning av journalistiska avslöjanden som får stort genomslag. Men det Mats Olin gör är inte journalistik, anser han.

– Han lånar språk och metod från journalistiken, men det är snarare PR i förklädd form. Folk betalar Second opinion specifikt för granskning.

Granskningen av Ekots scoop sponsrades av Svenskt näringsliv och Telenor, enligt Mats Olin.

– Vi tog själva initiativet till den, de sa ja till att finansiera den, säger Mats Olin. 

Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler
Fler avsnitt