FOTO: Tor Johnsson

Medarbetare kräver
Mats Edmans avgång

1 december, 2015

Journalister på Dagens Samhälle kräver chefredaktören Mats Edmans avgång. Fackklubben är upplöst och arbetstagarrepresentanterna i bolagsstyrelsen har avgått i protest. ”Situationen är utomordentligt allvarlig”, säger tidningens styrelseordförande Julia Branting.

Åtta av Dagens Samhälles journalister har skrivit under en misstroendeförklaring mot tidningens chefredaktör och VD Mats Edman (bilden) och kräver hans avgång. På tidningen arbetar 20 journalister varav fyra chefer. Misstroendeförklaringen har gått till tidningens bolagsstyrelse samt till ägaren SKLs styrelse.

Journalisten har pratat med flera redaktionella medarbetare som uppger bland annat följande:

  • Det förekommer mobbning, bland annat social utfrysning där personer inte blir sedda, lyssnade på eller hälsade på. Enskilda kan få utskällningar som de upplever som mycket obehagliga samt orättfärdiga.
  • Ledningen tar inte in synpunkter från personalen och det finns ingen levande diskussion på redaktionen, vare sig i publicistiska eller redaktionella frågor. Det finns publicistisk kritik som inte hanteras.

Fem journalister är sjukskrivna. En person som erbjöds en fast anställning som journalist på Dagens Samhälle tidigare i år avböjde, på grund av det dåliga arbetsklimatet. Sedan Mats Edman tillträdde som chefredaktör och VD 2010 har nio personer slutat, oräknat pensionsavgångar. Ytterligare en person har sagt upp sig och slutar i januari.

En av dem som slutat är journalisten Lars Hugo:

– När Mats Edman tillträtt berättade han på ett möte hur han tänkte sig att göra om tidningen och redaktionens sätt att arbeta, och ställde man inte upp på den nya ordningen kunde man se sig om efter ett nytt jobb. Jag hade möjligheten att gå i tidig pension och jag valde att göra det. Dels då jag hade svårt att förlika mig med tidningens ändrade inriktning. Dels för min psykiska hälsas skull; Mats Edman satte sig i förarsätet och ville bestämma allt, säger Lars Hugo.

Arbetstagarnas två representanter i Dagens Samhälles bolagsstyrelse avgick i oktober. En av dem är journalisten Pelle Bouveng.

– Det är en intern fråga. Allt jag kan säga är att det finns en problematik som gjort att vi båda två valt att avgå samtidigt, säger Pelle Bouveng.

Den lokala fackklubben har lagt ned verksamheten.

– Arbetsgivaren har inte fullgjort sina skyldigheter gentemot klubben och gentemot arbetsmiljölagen. Vi valde därför att avgå, säger reportern Hans Perkiö, tidigare klubbordförande.

En process har inletts för att komma till rätta med problemen och en skyddsrond kommer att genomföras i veckan.

Mats Edman vill inte ställa upp på en intervju utan hänvisar till tidningsbolagets styrelseordförande Julia Branting (bilden).

– Det är uppenbart att det finns ett stort missnöje med hur redaktionen har letts, säger Julia Branting.

– Det är givetvis någonting vi har tagit på största allvar och vi har vidtagit flera åtgärder. Först och främst har det handlat om formella fel som har begåtts i förhållande till regler och lagar som reglerar arbetsrätten. Så vi har gjort en grundlig översyn och har implementerat nya rutiner för att säkerställa att det inte upprepas.

Vad gör ni åt arbetsklimatet?
– Chefredaktören har fått en tydlig läxa. Han har skrivit en handlingsplan. Vi har också tagit in en ledarskapskonsult som ska jobba med ledarskapet. Om det är tillräckligt eller inte vill jag inte uttala mig om än.

Kan Mats Edman verkligen sitta kvar med tanke på situationen?
– Situationen är utomordentligt allvarlig. Vi följer detta löpande och har extrainsatta styrelsemöten. Vi har vidtagit åtgärder som vi förväntar oss ska ha effekt, bland annat på ledarskapet. Har de inte de förväntade effekterna måste andra åtgärder vidtas, säger Julia Branting.

 

FAKTA:
Dagens Samhälle ägs av arbetsgivarorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och riktar sig till beslutsfattare på den offentliga marknaden. Tidningen startades 2004 och ersatte då tidningarna KommunAktuellt och Landstingsvärlden.

Kommentarer

Det finns 17 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Johnny Stamming tis, 2015-12-01 16:25
Dagens Samhälle är en av de absolut bästa tidningarna om man vill ha korrekt information, väl balanserad där ALLA får komma till tals. Känns som att protesterna mer är politiska från ett gäng journalister.
Inlagt av Bladberg tis, 2015-12-01 17:16
För oss läsare är tidningen en frisk fläkt, vad är det man bråkar om? Behöver chefredaktören en mellanvägg mellan sig och redaktionen? Man ska inte sitta för nära sin chef. En artikel i en av morgontidningarna häromdagen beskrev fenomenet med att arbetsmiljön kan bli för hård när medarbetare imiterar chefer. Att bli utskälld är inte trevligt, förr i tiden var det inte ovanligt att chefer kunde skrika tvärs över redaktionen om någon gjort ett dåligt jobb. Vi led inte av det, men nutida "knivhugg" är värre. Att inte hälsa är barnsligt och fult, vem som än gör så! Skulle vara intressant att få veta mer konkret om vad man bråkar om, handlar det om journalistiska priniciper?
Inlagt av Håkan Marklund tis, 2015-12-01 18:25
Som lokalpolitiker undrar jag varför de rödgröna makthavarna i arbetsgivarorganisationen SKL accepterar att personalen mobbas av chefredaktör Mats Edman? Det här är ju en skam för det offentliga Sverige att en chef får bete sig så illa. SKL:s ordförande Lena Micko borde ta tag i det här personligen. Skärpning omedelbart eller vi säger upp våra prenumerationer vilket vore synd då det finns flera mycket kompetenta och läsvärda skribenter på tidningen. Men vi kan aldrig stödja mobbning.
Inlagt av Carl-Zack tis, 2015-12-01 18:53
Oj, är det den 40-80% miljöpartivänsterfraktionen som känner sig kränkta över obunden och icke agendadriven journalistik? SKL sticker ju ut som en god journalistisk fyr i ett annars skitnödigt medieklimat.
Inlagt av kalle andersson tis, 2015-12-01 21:43
Dagens Samhälle är mycket läsvärd sedan Mats Edman tagit över. Förmodligen vill inte journalisterna som jobbar där att sanningen ska komma fram till folket... därav missnöjet.. det mörkas inte tillräckligt mycket som övrig journalistkår...
Inlagt av Cecilia Carlsson tis, 2015-12-01 22:55
Sett utifrån verkar det mycket märkligt att chefredaktörn har styrelsens fortsatta förtroende. Hur många ska behöva sjukskriva sig innan Dagens Samhälle får ny ledning?
Inlagt av Hejsan Svejsan ons, 2015-12-02 11:30
Jag kan bara säga att allt som står i artikeln är sant. Det handlar inte om ett gäng lättsårade bråkstakar på redaktionen utan i stället ett gäng ytterst kompetenta journalister som bara vill få arbetsro och göra det de är bäst på: att göra avslöjanden och skriva. Men så har inte varit fallet under Edmans styre. Thord Erikssons berättelse om att kvinnliga medarbetare behandlats sämre än manliga är på pricken överensstämmande med verkligheten. Nu måste SKL ta sitt ansvar. Edman har redan fått massor av chanser. Tiden har kommit ikapp honom och hans ledarskap. Det är dags för en ny chefredaktör att ta över.
Inlagt av Gulligullan ons, 2015-12-02 16:35
Instämmer till fullo med dem som vill ha en ny chefredaktör. Som läsare blir man spyfärdig av den SD-retorik Edman tillåts häva ur sig på debatt- och ledarplats. Otroligt märkligt att han fått gå på i ullstrumporna så här länge! Släng ut honom på gatan, där han hör hemma och anställ en seriöst arbetande journalist som chef. Kanske dags för en kompetent kvinna att ta över?
Inlagt av Carl Johard tors, 2015-12-03 11:04
Men vad är detta för ett skitnödigt drev. Det doftar ju helt uppenbart politik om både kommentarerna i detta kommentarsfält och att döma av reaktionerna från redaktionen. Redaktionen vill uppenbarligen göra DS politisk med en klart rödgrön inriktning, medan tidningen idag står för en politisk obunden hållning, vilket jag tycker är mycket befriande. Att sedan ta till skälls- och maktord som "härskarteknik" och "kvinnofientlig" utan att ange några konkreta exempel är förtal och det tycker jag är rent ut sagt förskräckligt. Sådant förfarande och sådana dialoger bör och ska hanteras av domstolarna. Det fattas bara att ordet "fascist" också dyker upp.
Inlagt av Makulator tors, 2015-12-03 16:58
Jag tror nog det ligger en del i Gulligullans omdöme. Dvs att Edman av politiska motståndare (mp, v, fi som alla är överrepresenterade i kåren) anses bedriva SD-politik när hans tidning från det rättesnöre Aftonbladets ledar o kultursidor, DN Kultur samt ETC anses utgöra. Det faktum att hans kritik av den s k Rättviseförmeflingen på twitter gavs så stort utrymme i media visar vilka krafter som är igång.

Sidor

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies