Gå direkt till textinnehållet

Maud är populärast i tidningarna på Gotland

Helsingborgs Dagblad skriver mest om Lars Ohly och Maud Olofsson ger flest träffar på gotlandstidningarnas gemensamma sajt. Det visar en sökning i Mediearkivet.Uppmärksamheten i medier verkar följa opinionsmätningarna. Partiledare för de större partierna omnämns oftare än de som ligger närmare spärren på fyra procent för att komma in i riksdagen.

Helsingborgs Dagblad skriver mest om Lars Ohly och Maud Olofsson ger flest träffar på gotlandstidningarnas gemensamma sajt. Det visar en sökning i Mediearkivet.

Uppmärksamheten i medier verkar följa opinionsmätningarna. Partiledare för de större partierna omnämns oftare än de som ligger närmare spärren på fyra procent för att komma in i riksdagen.

En sökning i databasen Medie­arkivets tidningsarkiv visar exempelvis att det skrivits dubbelt så mycket om moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt än om exempelvis kristdemokraternas Göran Hägglund mellan den 1 januari 2006 och den 8 september. Mest omskriven är Göran Persson, men det beror till stor del på att han är statsminister.

Helsingborgs Dagblad, som kallar sig oavhängig, är den tidning som skrivit mest om Göran Persson och västerpartiets Lars Ohly av de tidningar som ingår i Mediearkivet.

– Det är inget medvetet val, utan speglar mer vad TT skickat ut. Vår arena är det lokala och regionala valet där vi har en genomtänkt gransk­ning

och bevakning, säger Kersti Fors­berg, redaktionschef på Helsingborgs Dagblad.

Göteborgs-Posten har skrivit ungefär lika mycket om samtliga riksdagspartier, dock något mer om socialdemokraterna. Vad som utmärker Göteborgs-Posten är att tidningen skrivit mest om miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand av de undersökta tidningarna.

– Vi har fokuserat på de sju riksdagspartierna. Enligt våra egna mätningar ligger vi ganska jämnt mellan blocken. Av miljöpartiets två språkrör har vi troligen skrivit mer om Maria Wetterstrand än om Peter Eriksson, säger Cecilia Frisk, chef för politik och ekonomi på GP.

En sökning i Mediearkivet har sin begränsning eftersom inte alla dagstidningar i Sverige är anslutna till databasen. Däremot är det möjligt att göra en webbsökning som innefattar större delen av tidningars sajter och även Sveriges Radios och TV4s lokala fönster.

Svd.se är mycket aktiv och toppar noteringarna för samtliga partiledare, förutom Göran Persson. Aftonbladet.se är den sajt som nämner Göran Persson flest gånger.

Maud Olofsson verkar få stor uppmärksamhet på Gotland. Den gemensamma sajten för Gotlands Tidningar och Gotlands Allehanda, helagotland.se, skriver nästa lika mycket om centerns partiledare som svd.se och aftonbladet.se.

– På nyhetsplats har vi inte prioriterat Maud Olofsson. Det måste i så fall bero på att Gotlands Tidningar har en centerpartistisk ledarsida, säger Tomas Rubin, redaktionschef på Gotlands Tidningar.

Gotlands Allehanda är obundet moderat och Gotlands Tidningar har en delad ledarsida: socialdemokratisk och centerpartistisk.

pj@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos