Gå direkt till textinnehållet

Mattsson om MON-förslaget: ”Ett tungt inspel”

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson skriver i dag på sin blogg om Journalistförbundet förslag till medienämnd: ”Detta är ett riktigt tungt inspel, som det kommer att bli debatt om.”  

Mattsson kommenterar förbundets förslag om att förbundets regelverk skulle gälla även för icke-medlemmar, trots att arbetsgivarna/redaktionsledningarna historiskt ansett att hur verksamheten bedrivs är en fråga för dem, och inte en extern instans.

Thomas Mattsson skriver:

”Om det här med att få med YEN i en ny MO/MON blir till en avgörande fråga för SJF, ja, då kan den komma att låsa hela processen. Vi får se. Dessutom aktualiserar en sån idé hela finansieringsfrågan: om SJF ska få in ett av sina organ i MO/MON kommer nog andra parter att anse att SJF måste betala mer än dagens symboliska summa för PO/PON.”

Annons Annons

Journalistförbundets förslag innebär att man inrättar en Allmänhetens Medieombudsman som får till uppgift att hantera alla klagomål enligt de olika medieetiska regelverken.

Tryckfrihetsexperten Nils Funcke har tidigare under våren på Utgivarnas uppdrag utrett möjligheten att inrätta en ny medieombudsman med ansvar för tryckta medier och etermedier. Journalistförbundets styrelse har valt att lägga ett helt eget förslag i stället för att komma med synpunkter på det lagda förslaget.

Journalistförbundets förslag innebär alltså ingen omedelbar harmonisering av Granskningsnämnden, PO och Yrkesetiska nämnden.

 

Fler avsnitt
Fler videos