Gå direkt till textinnehållet

Mattsson: ”Anställ 200 redaktörer, Google!”

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson tycker att Google har mycket kvar att göra för att få bort hot, trakasserier och lagbrott från sina tjänster. Och han avfärdar att frågan har med yttrandefrihet att göra.

Expressen gör en pågående granskning av hur IT-jätten Google på olika sätt bidrar till att sprida hat, hot och trakasserier, samt tillåter lagbrott i form av upphovsrättsbrott. Expressen har till exempel visat att det går att hitta en antisemitisk förteckning över svenska judar med en enkel Googlesökning.

Som Journalisten berättat agerade Google igår på den kritik som kommit från flera svenska medier och branschorganisationer, och stängde ned främlingsfientliga hatsajten Granskning Sveriges huvudkanal.

Thomas Mattsson välkomnar att Google agerar, men menar att åtgärden tagit för lång tid och är otillräcklig.

– Tyvärr finns det fler Youtube-konton och sökresultat hos Google som rimligen inte kan anses överensstämma med vad ett stort börsbolag kan förväntas vilja distribuera. Google har fantastiska tjänster och är på många sätt ett inspirerande företag, samtidigt tjänar Google pengar på att sprida hat, hot, trakasserier och att göra upphovsrättsintrång. Som publicist, och dessutom verksam med så kallat ensam-ansvar, framstår det som oförståeligt att Googles ledning och ägare vill berika sig på sådant, anserThomas Mattsson.

Han menar att Google skulle kunna ta större ansvar genom att anställa ett större antal moderatorer som snabbt åtgärdar anmälningar som bolaget uppmärksammas på.

– Om svenska mediebolag kan ha hundratals, ja, tusentals, medarbetare som redaktörar så kan ju Google också ha det. Det är bara att rekrytera, säg, 200 personer och börja rensa bort det som bryter mot användarvillkoren, menar Mattsson.

Han avfärdar de röster som menar att yttrandefriheten kringsskärs av att kanaler som Granskning Sverige stängs ned.

– Den här frågan har inget med yttrandefrihet att göra. Tvärtom. Det är faktiskt inte tillåtet med förföljelse, hets mot folkgrupp, olaga hot eller sådana brott – så argumentet om att den som påtalar problem vill inskränka fria ordet stämmer inte. Sådana röster från hatsajter och anonyma sociala medier-konton kan man helt avfärda.

Mattsson blir också provocerad av de som menar att Googles infrastruktur kan jämföras med postutdelning eller telenätet. Helt fel, menar han:

– Google har ensidigt listat ett stort antal villkor för att få använda dess tjänster och kan som aktiebolag välja själv vad plattformarna används till. Så om Google skulle vilja rensa bort hatlistor med svenska judar från sina sökresultat, för att bara ta ett upprörande exempel från Expressens granskning nu, så går det ju bra. Men hittills verkar Google inte vilja det.

Fler videos
Fler avsnitt