Gå direkt till textinnehållet

Masskjutning på redaktion i USA

Fem personer är döda varav fyra journalister efter att en person skjutit sig in på tidningen Capital Gazette i Annapolis och öppnat eld. Gärningsmannen är gripen och identifierad.

På torsdagskvällen svensk tid slog personal på Capital Gazette larm om att det fanns en aktiv skytt i lokalerna.

Flera av journalisterna twittrade om attacken inifrån redaktionen. En sommarvikarie, Anthony Messenger, skrev: ”Aktiv skytt 888 Bestgate, snälla hjälp oss” i en tweet.

Annons Annons

Kriminalreportern Phil Davis berättade på Twitter ungefär en timme efter attacken att mannen skjutit sönder glasdörren till redaktionen och öppnat eld mot flera anställda. ”Jag kan inte säga mycket mer och jag vill inte dödförklara någon, men det är illa.”

Polisen var på plats en minut efter att larmet kom vid halv tre-tiden på eftermiddagen lokal tid, och gärningsmannen kunde gripas inne på redaktionen, där han gömde sig under ett skrivbord. Det rapporterar bland andra New York Times.

Fem medarbetare på tidningen sköts ihjäl i attacken: Gerald Fischman, 61, ledarsidesredaktör, Rob Hiaasen, 59, featureredaktör och kolumnist, John McNamara, 56, sportreporter, Wendi Winters, 65, lokal nyhetsreporter och kolumnist, samt Rebecca Smith, 34, en nyanställd säljare. Deras porträtt syns på förstasidan i fredagens Capital Gazette (se bild).

Gärningsmannen har identifierats som 38-årige Jarrod Ramos. Enligt polisen handlar det om en riktad attack mot tidningen, och han var ute efter hämnd. I juli 2012 stämde Jarrod Ramos Capital Gazette för förtal, men förlorade. Enligt domstolen förstod Ramos inte yttrandefrihetslagstiftning. Stämningen rörde en artikel som publicerats i Capital Gazette föregående år, om att Ramos erkänt sig skyldig till trakasserier av en kvinna via Facebook.

Masskjutningen har fördömts av flera organisationer och politiker. President Donald Trump twittrade att hans tankar och böner går till offren och deras familjer. Trumps talesperson Sarah Huckabee Sanders kallade skjutningen för ett ondskefullt agerande, och att en ”våldsam attack mot oskyldiga journalister som gör sitt jobb är en attack mot varje amerikan.”

Committee to Protect Journalists fördömer attacken i ett uttalande. Enligt CPJ har sju journalister dödats i tjänsten i USA sedan 1992 då CPJ började föra statistik.

Reportrar utan gränsers generalsekreterare Christophe Deloire jämför attacken mot morden på Charlie Hebdo. ”Detta är en ny tragedi för journalistiken, som är ett offer för ökat våld globalt, även i demokratier”, säger Deloire i ett uttalande.

Internationella Journalistfederationen uttalar sitt stöd för de amerikanska kollegerna i ”denna svåra stund”.

Fler avsnitt
Fler videos