Gå direkt till textinnehållet

Martin Ahlquist lämnar SvD

Redaktionschefen och ställföreträdande ansvarig utgivaren för Svenska Dagbladet lämnar tidningen. Nu ska han vila upp sig.

Efter fem år lämnar Martin Ahlquist Svenska Dagbladet, dit han kom efter en sejour som politikchef på Expressen. Han ersätts av Daniel Kederstedt, som blir ny redaktionschef, och av Erik Hedtjärn som blir tillförordnad i en ny roll som redaktionschef med ansvar för nyhetsarbetet.

Enligt Martin Ahlquist har beslutet att lämna SvD växt fram.

– När jag blickar framåt och ser de stora utmaningar som ligger där och vad de kommer att kräva så tycker jag att det finns en skyldighet att fråga mig själv om jag är den person som är bäst lämpad att leda redaktionen som redaktionschef framöver? Kan jag inte svara entydigt ja på den frågan bör jag lämna över till andra, säger Martin Ahlquist.

Annons Annons

Vilka problem är det du ser framåt?
– Det är inte problem, utan intressanta utmaningar. Hur kan man ta till sig den nya tekniken som kommer, men samtidigt ha klart för sig att den inte har något självändamål om den inte hjälper oss att göra det som är kvalitetsjournalistikens uppgift; att skapa intellektuellt hederlig journalistik som är så pass bra att folk inte bara är beredda att ta till sig den utan också betala för den. Det finns en rad stora frågor framöver, tittar man på hela vår bransch finns det stora utmaningar kring hur journalistiken ska finansieras, säger Martin Ahlquist.

Martin Ahlquist har en lång karriär inom mediebranschen bakom sig. Han var med och grundade nyhetsmagasinet Fokus 2005 och var tidningens chefredaktör i 10 år. Nu står han utan jobb.

– Det har varit väldigt intensivt under de här fem åren på Svenska Dagbladet, då kan man behöva en stunds nästan avgiftning och tid för reflektion innan man hoppar på något nytt.

Vill du stanna kvar inom publicistiken?

–  Någon har sagt till mig någon gång att det är viktigt med ett livslångt lärande, och det finns massor av saker som jag inte kan. Därför vill jag hålla det öppet, men publicistiken är något som ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Jag tror att jag på något sätt kommer att ha en fot där i framtiden, säger Martin Ahlquist.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos