Gå direkt till textinnehållet

Marieberg Media-klubben är redo för kamp i avtalsrörelsen: ”Det är därför vi är så många med i avtalsdelegationen”

Sedan Marieberg Media fick en journalistklubb igen har den fackliga lågan börjat växa sig allt starkare bland de bemanningsanställda. Nu hoppas de att den kommande avtalsrörelsen ska lyfta villkoren. ”Vi borde ha samma lön som andra, eller ännu högre eftersom vi har en mer osäker tillvaro”, säger Sally Wahlstedt, klubbordförande på Marieberg Media, som ingår i den nyvalda avtalsdelegationen.

Journalisten berättade i våras om missnöjet som pyr bland de bemanningsanställda på Marieberg Media. Vi berättade också att klubben på Marieberg har fått igenom kravet på extra föräldralön och vab-utfyllnad i klubbens första lokala avtal med arbetsgivaren. 

Totalt har klubben ställt åtta krav på arbetsgivaren, där avtalet om extra föräldralön var ett av dem. När det gäller de andra sju kraven finns idag inga nya möten med ledningen inplanerade. 

Såväl klubbordförande Sally Wahlstedt som vice ordförande Maria Sehlin ingår i avtalsdelegationen som ska förhandla fram ett nytt bemanningsavtal, och planen framåt är att fortsätta lyfta kraven i de förhandlingarna.

Annons Annons

– De sju punkterna är fortfarande saker våra medlemmar tycker är viktiga, och även en anledning till att vi är många från klubben som finns med i avtalsdelegationen som ska förhandla. Många av punkterna finns med på avtalsnivå och det här är en annan väg att försöka komma åt det, säger Sally Wahlstedt.

Sedan journalistklubben på Marieberg Media drog igång igen för ungefär ett år sedan märker de en nytänd låga hos medlemmarna att kämpa för bättre villkor. Samtidigt beskriver Sally Wahlstedt och Maria Sehlin en omfattande uppgivenhet över att villkoren fortfarande är sämre jämfört med villkoren för kollegor som har en direktanställning hos tidningsföretagen.

Vilka fler frågor är viktiga för er att ta med in i avtalsförhandlingarna? 
– En är det här med att vi inte har särskilda kompensationsledighetsdagar som man har i dagspressavtalet, det är tre dagar per år som funkar som ersättning för kort övertid. Vi får ingenting sånt, företaget menar att då får ni sluta prick klockan fem, men det är ju inte så enkelt i vårt jobb, säger Maria Sehlin. 

– Som vikarie och bemanningsanställd har man kanske extra press på sig att visa framfötterna, man vill få klart det där jobbet som skulle bli klart till imorgon. Då är man mindre benägen att säga till om man har jobbat över, säger Sally Wahlstedt.

En annan viktig sak att slåss för är den extra semesterveckan för de som har fyllt 40 år, som finns i dagspressavtalet men inte i bemanningsavtalet. Maria Sehlin har själv erfarenhet av att förlora den när hon blev bemanningsanställd. 

– Det är en vecka här och tre dagar här, i det stora hela gör det väldigt stor skillnad, säger hon. 

När det gäller lönerna berättar klubben om tre före detta medlemmar som i år har gått till en direktanställning på tidningen de jobbar för – och höjt sin lön med 7 000-8 000 kronor. 

– I två av fallen sitter de på exakt samma stol, i det tredje fallet handlar det om en person med exakt samma roll, säger Maria Sehlin. 

– Vi borde ha samma lön som andra, eller ännu högre eftersom vi har en mer osäker tillvaro, säger Sally Wahlstedt. 

En annan viktig lönefråga att slåss för är möjligheten att välja mellan månadslön och garantilön.

– Inom Marieberg har vi garantilöner, vilket innebär att vi bara får betalt för de dagar vi jobbar. Exempelvis ger det en sämre månadslön i december eller när det är påsk eller midsommar med många röda dagar. Vi vill att man som bemanningsanställd ska kunna välja om du vill gå på månadslön eller garantilön, säger Maria Sehlin. 

Fler avsnitt
Fler videos