Mängder av journalistik utan källkoll efter Iran-valet
Under protesterna i Iran i juni bröt medierna med en av sina huvudregler: att kolla källan. Medborgarjournalistiken förändrar de traditionella mediernas rapportering.
Att kolla källan, kan vara journalistikens första regel, skriver New York Times, som rapporterar att just denna regel var något som flera stora medier övergav under protesterna efter valet i Iran. CNN sände ut ett stort antal hemgjorda videor från iranier, så även t.ex. brittiska The Guardian och The Huffington Post.
Efter valet i Iran, kände flera stora medier att det var nödvändigt att öppna dörren på vid gavel för publicering av icke-verifierat användarmaterial. I fallet med CNN, som satsar på medborgarjournalistik via sin tjänst iReport.com, publiceras allt på sajten. Men innan det visas på TV tar redaktionen kontakt med sändaren och försöker verifiera materialet och ursprunget. Av 5200 egenproducerade inlägg sände CNN cirka 180 av dem på TV.
Den nya hanteringen har fått en del medier att inta en mer distanserad hållning till det material som publiceras. Enligt New York Times publicerade Fox News en videosnutt där protesterande iranier misshandlades av polis, och vid det tillfället sade nyhetsankaret Shepard Smith att "vi vet inte var inspelningen kommer i från", "vi vet inte ens om den är arrangerad, men vi har ingen anledning att tro att så är fallet".