Gå direkt till textinnehållet

”Makthavare ska inte få komma undan”

När ministern Ann Linde ställt in flera intervjuer om IT-läckan på Transportstyrelsen och DNs Kristoffer Örstadius sökt henne i två månader, berättade han om alla turerna för läsarna.

I en text i Dagens Nyheter i dag konstaterar reportern Kristoffer Örstadius att nuvarande EU- och handelsminister Ann Linde varit en av nyckelpersonerna bakom informationshanteringen på regeringskansliet när det gäller IT-läckan på Transportstyrelsen. Han berättar om hur DN sökt Linde i månader, hur två intervjuer ställts in med kort varsel, och publicerar även nio frågor han vill ha svar på.

Lindes pressekreterare citeras, som motiverar beslutet att inte svara på DNs frågor med att DNs läsare inte längre kan vara intresserade av Transportstyrelsen.

”Jag tänker lite på hur ni jobbar. Allting har med timing att göra. Just nu känns det inte som att Transportstyrelsen är något som folk vill läsa om. Känner ni verkligen att era läsare har det intresset och behovet?”, säger pressekreteraren Darina Agha till DN.

– Vi tyckte att det här var en relevant publicering mot bakgrund av att vi sökt henne i två månader och fått två intervjuer avbokade med kort varsel. Det var relevant att berätta för läsarna, säger Kristoffer Örstadius till Journalisten.

– Man ska komma ihåg att Ann Linde inte är vem som helst, utan hon var statssekreterare hos Anders Ygeman som först fick information om läckan. Det väcker frågor. Makthavare ska inte kunna komma undan med att inte svara på frågor.

Han berättar att många läsare hört av sig efter publiceringen.

– Framför allt tycker de att det är väldigt bra att vi berättar. Det var länge sedan jag fick så många reaktioner faktiskt, det har kommit över hundra mejl, säger Kristoffer Örstadius.

Fler avsnitt
Fler videos